Menno Hoekstra maakt beste Fryske spek

Fryskspek

Slager Menno Hoekstra uit Anjum maakt het beste Fryske spek. Dat is het resultaat van een verkiezing die door Fryslân Culinair is georganiseerd. Er waren zes van de 22 inzendingen genomineerd voor de finale, die plaatsvond op het terras van restaurant De Hinde in Hindeloopen.

Tweede werd Slagerij Wierda in Heeg en derde Slagerij Aldershof in Oosterwolde. Menno Hoekstra won acht jaar geleden ook al de verkiezing van het beste spek.

Fryslân Culinair

Het samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland, Fryslân Culinair, houdt de verkiezing van streekproducten elk jaar. De jury bestond uit Joop Braakhekke (voorzitter), keurmeester Jan Lantinga, journalist Albert van Keimpema, Caroline Bos (restaurant Leafe Sawntjin) en Simone Pouw (publieksjury).

Varken

Het winnende Fryske spek werd geloofd om het rijke aandeel vet en de specifieke smaak ervan. Door een hoog vetgehalte wordt spek niet te zout. De beste bereiding is volgens Jan Lantinga een stuk buikspek mooi kanten, invriezen om de cellen te breken en vochtuittreding te voorkomen, gedoseerd inwrijven met zout, veertien dagen in de pekelbak laten rusten eventueel met toegevoegde kruiden, ontzouten in stromend water om goed uit te wateren, drogen en heel rustig op beukenhout koud roken (tot 25 graden). ‘Maar het begint natuurlijk met het beste varken,’ aldus de zelf slachtende slager Hoekstra, die varkens een topverzorging en het beste voer geeft.

Lees ook
‘Elke dag voelt als een feestje’

‘Elke dag voelt als een feestje’

De inrichting van slagerijen is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er is meer ruimte voor zelfbediening, meer vraag naar luxe en ambachtelijke producten en de afhaalslager is geïntroduceerd. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Eugène Wieland van Uw Slager Rosmalen.

Friquandelle

Friquandelle

Waar de kroket en bitterballen de muur al lang ontstegen zijn en zelfs het patatje-met tot een haute frituur gerecht is verworden, ligt de frikandel nog altijd in het verdomhoekje van de vreetschuur.

Werken in de slagerij tijdens hittegolf

Werken in de slagerij tijdens hittegolf

Volgens meteorologen krijgen we deze week waarschijnlijk te maken met een hittegolf. Hoe kunnen medewerkers veilig blijven werken in de slagerij? Welke maatregelen kan de slager nemen?