Menno Hoekstra maakt beste Fryske spek

Slager Menno Hoekstra uit Anjum maakt het beste Fryske spek. Dat is het resultaat van een verkiezing die door Fryslân Culinair is georganiseerd. Er waren zes van de 22 inzendingen genomineerd voor de finale, die plaatsvond op het terras van restaurant De Hinde in Hindeloopen.

Tweede werd Slagerij Wierda in Heeg en derde Slagerij Aldershof in Oosterwolde. Menno Hoekstra won acht jaar geleden ook al de verkiezing van het beste spek.

Fryslân Culinair

Het samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland, Fryslân Culinair, houdt de verkiezing van streekproducten elk jaar. De jury bestond uit Joop Braakhekke (voorzitter), keurmeester Jan Lantinga, journalist Albert van Keimpema, Caroline Bos (restaurant Leafe Sawntjin) en Simone Pouw (publieksjury).

Varken

Het winnende Fryske spek werd geloofd om het rijke aandeel vet en de specifieke smaak ervan. Door een hoog vetgehalte wordt spek niet te zout. De beste bereiding is volgens Jan Lantinga een stuk buikspek mooi kanten, invriezen om de cellen te breken en vochtuittreding te voorkomen, gedoseerd inwrijven met zout, veertien dagen in de pekelbak laten rusten eventueel met toegevoegde kruiden, ontzouten in stromend water om goed uit te wateren, drogen en heel rustig op beukenhout koud roken (tot 25 graden). ‘Maar het begint natuurlijk met het beste varken,’ aldus de zelf slachtende slager Hoekstra, die varkens een topverzorging en het beste voer geeft.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
'Kan het niet linksom dan maar rechtsom'

'Kan het niet linksom dan maar rechtsom'

Slager, zweminstructrice, sluiswachter, vliegenier en bestuurslid van de Confrérie des Chevaliers Grand Bailliage. Allemaal beroepen die van toepassing zijn op de inmiddels 75-jarige Paula van Rijn. Op haar 71e voegde ze daar schrijfster aan toe. Afgelopen zaterdag 18 maart presenteerde ze in Nieuwegein haar tweede verhalenbundel ‘Gegeven tijd’.

Vlees in de media | Week 11-2023

Vlees in de media | Week 11-2023

De vleestaks komt weer om de hoek kijken, slachten is het minst leuke van veehouden en een voormalig vegetariër opent een slagerij. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Mkb-ondernemers kunnen vanaf 21 maart TEK aanvragen

Op 21 maart vanaf 9:00 uur opent de regeling Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). Tot en met 2 oktober kunnen mkb-ondernemers deze subsidie aanvragen.