Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Beter Leven week 2021

Vandaag, op 25 oktober, start de Beter Leven week. Deze week vraagt de Dierenbescherming aandacht voor dierenwelzijn. Het thema is ruimte. De campagne loopt tot en met 31 oktober.

Motivaction voerde in september in opdracht van de Dierenbescherming een onderzoek uit naar de houding van het Nederlandse publiek rond de thema’s natuurlijk gedrag, ruimte en lichamelijke ingrepen bij dieren in de veehouderij. De resultaten van dit onderzoek worden later dit jaar bekendgemaakt, maar vanwege de Beter Leven-week wordt het aspect ruimte eerder uitgelicht.   

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (62 procent) vindt dat het verboden moet worden dat dieren in de veehouderij minder ruimte krijgen dan nodig is voor goed dierenwelzijn. Tegelijkertijd weet 35 procent van de respondenten niet dieren op sommige veehouderijbedrijven eigenlijk minder ruimte krijgen dan ze volgens de Dierenbescherming nodig hebben. 

Beter Leven week 

Daarom is volgens de Dierenbescherming goede voorlichting nodig. Dat gebeurt deze week met een nieuwe bewustwordingscampagne in de jaarlijkse ‘Beter Leven week’. Deze loopt van 25 tot en met 31 oktober en heeft als thema ruimte. De meeste supermarkten haken in op de campagne door aandacht te vragen voor diervriendelijker geproduceerde producten, zoals producten met het Beter Leven keurmerk.

“Mensen kunnen immers met hun boodschappenkarretje beslissen of dieren meer oppervlakte om te leven krijgen”, zo redeneert de Dierenbescherming. “Bij het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming biedt drie sterren op een product de zekerheid dat dieren optimaal de ruimte krijgen om zich zo natuurlijk mogelijk te gedragen.”

Ruimte

In de Beter Leven week maakt de Dierenbescherming via tal van uitingen in de media duidelijk dat ruimte simpelweg te koop is. Dit kan door te letten op de sterren van het Beter Leven keurmerk. Hoe meer sterren hoe diervriendelijker. De nadruk in de campagne ligt vooral op de leefruimte die dieren met drie sterren  Beter leven krijgen ten opzichte van hun soortgenoten zonder keurmerk. Daar is volgens de Dierenbescherming bewust voor gekozen; bij varkens en kippen is of wordt eén ster van het Beter Leven keurmerk al de norm. 

Campagne

Bovendien maakt de campagne duidelijk dat het contrast bij drie sterren ten opzichte van wat de wet minimaal op het gebied van leefruimte voorschrijft, het grootst is. Zo wordt uit bijvoorbeeld radiocommercials voor de luisteraar bijna visueel duidelijk dat in zijn ‘gemiddelde’ auto ‘normaal gesproken’ wel 60 legkippen worden gepropt, terwijl dat er twee zijn als ze onder drie sterren leven. “Want ze mogen naar buiten, om zich kiplekker te voelen”, vertelt 538 deejay en TV-presentatrice Marieke Elsinga, die de spotjes voor de Dierenbescherming heeft ingesproken. 

In andere versies op hetzelfde thema gaat het om een varken dat ‘regulier’ leeft op de grootte van een gemiddelde flatscreen-TV en het beeld uitwandelt als ‘ie drie sterren heeft. Marieke wendt zich ook tot de grote groep mensen die nog steeds thuiswerkt met de vraag hoeveel vleesrunderen er ‘normaal’ in hun studeerkamer zouden kunnen worden gestald. Dat het maar liefst drie van deze enorme dieren zijn zal menigeen verbazen en dat het er maar eentje is, die bovendien lekker dik in het stro staat bij drie sterren ook, verwacht de Dierenbescherming.

Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk is het grootste keurmerk voor dierlijke producten in Nederland en is in 2007 bedacht en opgezet door de Dierenbescherming. Inmiddels zorgt het keurmerk ervoor dat per jaar 38 miljoen dieren een aantoonbaar beter leven hebben dan wettelijk is voorgeschreven en doen zo’n 1.960 boerenbedrijven mee. Er zijn meer dan 6.000 producten waarin producten met het Beter Leven keurmerk zijn verwerkt, goed voor een omzet van ongeveer 2,5 miljard euro. Dat is zo’n 43% van de omzet van de top 10-keurmerken in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd

Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd

Afgelopen week verschenen in de media verschillende berichten over vermeende misstanden in slachthuizen in 2021. “Het is oud nieuws”, reageert Dé van Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector. “Het is destijds al ruimschoots in het nieuws geweest." Hij noemt de berichtgeving uit de context en ongenuanceerd.

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Noem hem geen biologische varkenshouder. “Want dat ben ik niet”, zegt boer Jaap Frerichs resoluut. Frerichs houdt varkens op zijn eigen wijze. Dat houdt in: op een zo goed en gezond mogelijke manier met je dieren omgaan. Want alleen zo krijg je het beste stuk vlees, is zijn heilige overtuiging.

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

Eén ecolabel voor duurzaamheid voedingsmiddelen

In Den Haag vond op 16 februari de eerste internationale conferentie plaats over de ontwikkeling van één Europees ecolabel voor duurzaamheid van voeding. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR) nemen alvast de eerste stappen.