Meer boerderijdieren met Beter Leven keurmerk

19 oktober 2017 Suzanne Dekker

Het aantal boeren dat meedoet aan het Beter Leven keurmerk is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Volgens de Dierenbescherming doen 1651 veehouders mee.

In 2012 deden nog maar iets meer dan 800 veehouders mee aan het Beter Leven keurmerk, meldt de Dierenbescherming. Samen houden de 1651 deelnemende veehouders nu 31 miljoen dieren, vooral vleeskippen (26,7 miljoen) en verder vooral varkens, legkippen en runderen.

Beter Leven keurmerk voor diervriendelijkheid

Het Beter Leven keurmerk is een sterrensysteem waarin het aantal sterren (één, twee of drie) de mate van diervriendelijkheid aangeeft waarmee de boer zijn bedrijf runt. Varkens met één ster krijgen volgens de Dierenbescherming meer ruimte en afleiding, bij twee sterren komt daar een uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch gehouden.

Omzet keurmerkproducten stijgt

Ook de omzet van producten met het keurmerk zit enorm in de lift: de omzet zou volgens berekeningen van onderzoeksbureau IRI dit jaar kunnen uitkomen op 1,4 miljard euro, ruim 50 procent meer dan in 2016.

Plofkip verdwijnt uit supermarkt

Supermarkten kiezen steeds vaker voor een groot aanbod aan duurzame en diervriendelijk geproduceerde producten. Vorige week meldde Wakker Dier dat de zogenoemde plofkip, een kip die in korte tijd wordt vetgemest, bij de meeste supermarkten uit de schappen aan het verdwijnen is.

De Dierenbescherming bedankt boeren die hun best hebben gedaan om dieren meer ruimte te geven en meer gelegenheid om hun natuurlijk gedrag te tonen.

Leestip: 'Slager Lieuwe Nicolai ontvangt 3 Beter Leven Sterren'

Altijd op de hoogte blijven?