Meer Amerikaans rundvlees naar Europa

attachment-006_food-image-VLS10428I06

De Verenigde Staten mogen de komende jaren geleidelijk meer hormoonvrij rundvlees naar de Europese Unie exporteren. Beide grootmachten hebben hier een akkoord over gesloten. De deal staat in principe los van de onderhandelingen over verlaging van heffingen op industriële goederen.

Op de invoer wereldwijd van hormoonvrij rundvlees in de EU geldt een jaarlijks plafond van 45.000 ton. De VS levert nu minder dan een derde. Het Amerikaanse aandeel wordt de komende zeven jaar verhoogd naar 35.000 ton, zo is afgesproken.

Nieuwe fase in relatie met VS

Hiermee bevestigt de EU haar inzet een nieuwe fase in de relatie met de VS te bewerkstelligen, aldus EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. Hij benadrukt dat de kwaliteit en de veiligheid van het ingevoerde rundvlees blijven voldoen aan de 'hoge Europese standaarden'. Het verbod op de import van met hormonen behandeld vlees blijft.

Argentinië, Uruguay en Australië gaan minder leveren

De EU-landen gaven de Europese Commissie in oktober toestemming om een conflict met Washington over de kwestie te bespreken bij Wereldhandelsorganisatie WTO, mede om de moeizame handelsbetrekkingen te verbeteren. Rundvleesexporteurs als Argentinië, Uruguay en Australië, die de afgelopen jaren meer aan Europa zijn gaan leveren, moeten als gevolg van de deal genoegen nemen met lagere quota. Zij zijn hier volgens Brussel mee akkoord gegaan.

Lees ook
Stoofathon Bord Bia

Stoofathon Bord Bia

Bord Bia, de Irish Food Board organiseerde 14 oktober een Stoofathon. Het resulaat waren een Aziatische runderstoof, een zomerse sukade, frisse kokoscurry en meer stoofgerechten met wereldse smaken.

De Groene Weg wil keten biologische rundvlees opzetten

De Groene Weg wil keten biologische rundvlees opzetten

De Groene Weg wil een keten voor biologisch rundvlees opzetten. Dat vertelt directeur Allard Bakker in een interview met vakblad De Kalverhouder.

Jumbo introduceert weidevlees van ‘dubbeldoel-koeien’

Jumbo introduceert weidevlees van ‘dubbeldoel-koeien’

Supermarktketen Jumbo heeft de introductie van een assortiment rundvleesproducten aangekondigd, afkomstig van zogeheten weiderunderen.