Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Foto: Meatable

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Het doel van Meatable is vlees produceren zonder schade toe te brengen aan milieu en dieren. Sinds de start van het bedrijf in 2018 ontwikkelt Meatable vlees door middel van opti-ox™-technologie. Op basis van één vleescel produceert het bedrijf vlees. De laatste maanden heeft het bedrijf grote stappen gezet in de ontwikkeling van gecultiveerde worst, met deze structuur, textuur, glans en varkenssmaak als ‘normale’ worst.

“Al ons harde werk van de afgelopen vier jaar is succesvol geweest. We zijn erin geslaagd om een echte vleesworst te creëren die niet te onderscheiden is van traditionele varkensworst. Wij geloven dat kweekvlees de toekomst van voedsel is: duurzaam vlees zonder schade aan het milieu en goed voor dierenwelzijn.”

Duurzaam

Het duurt een paar weken om de worst te kweken. Dit toont volgens Meatable de potentie van kweekvlees. Volgens onderzoeken kan kweekvlees de impact van de vleesindustrie op het milieu verminderen met 92 procent. Meatable gelooft dat kweekvlees essentieel is voor de strijd tegen klimaatverandering en voor een gezonde wereld.

Met de nieuwe gecultiveerde worst wil Meatable kweekvlees toegankelijker maken voor het grote publiek. Momenteel mag er in Europa nog geen kweekvlees verkocht worden. Meatable werkt samen met de Nederlandse toezichthouders om proeverijen voor gecultiveerd vlees op bredere schaal mogelijk te maken. Het bedrijf hoopt dat de ontwikkeling van regelgeving en veiligheidsnormen ervoor kan zorgen dat het bedrijf de producten in 2025 kan aanbieden aan de consument.

Kweekvlees

Daan Luining, medeoprichter en CTO van Meatble: “We hebben de afgelopen vier jaar continu geinnoveerd en onze techniek verder ontwikkeld, zodat we vandaag de dag de eerste worst kunnen presenteren.” Hij hoopt dat binnenkort meer mensen de worst kunnen proeven. “Zodat meer mensen kunnen ervaren dat ons product niet alleen op vlees lijkt, maar vlees is.”

Bron: Meatable

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Meatable ontwikkelt hybride kweekvleesproducten in Singapore

Meatable ontwikkelt hybride kweekvleesproducten in Singapore

In Singapore is kweekvleesproducent Meatable een samenwerking aangegaan met Love Handle, een producent van vleesvervangers. Gezamenlijk willen de bedrijven het ‘Future of Meat’-innovatiecentrum opzetten voor de ontwikkeling van hybride (kweek)vleesproducten.

‘Ook bij disposables zie je de verschuiving van plastic naar karton’

‘Ook bij disposables zie je de verschuiving van plastic naar karton’

Voorverpakken en gepersonaliseerd verpakken zijn in opkomst in de vleesbranche. Daarnaast is de aandacht voor duurzaamheid onverminderd hoog. Ook voor speciale feestdagen worden steeds innovatievere oplossingen gevonden om de klant maatwerk te kunnen bieden. Een skinpack hoort hier steeds vaker bij. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Wouter...

Visiefilm over rol boer in toekomstige kweekvleesmarkt

Visiefilm over rol boer in toekomstige kweekvleesmarkt

Kunnen boeren een rol spelen in de toekomstige productie van kweekvlees. Deze vraag staat centraal in de visiefilm van RESPECTfarms. In deze film, gemaakt in opdracht van het ministerie van LNV, schetsen Ira van Eelen van RESPECTfarms en filmmaker Ronald van Proosdij hoe een boerderij er in de toekomst uit kan zien.