Mals biefstukje genetisch bepaald

SLAGERSWERELD - – Een mals of een taai biefstukje op het bord heeft niet alleen met kookkunst te maken. Malsheid van vlees is ook genetisch bepaald.

SLAGERSWERELD - – Een mals of een taai biefstukje op het bord heeft niet alleen met kookkunst te maken. Malsheid van vlees is ook genetisch bepaald.

Dat hebben onderzoekers van de Franse onderzoeksinstelling INRA in Clermont-Ferrand ontdekt. Op termijn kan hun studie tot een betere kwaliteit van rundvlees leiden.

DNA
De wetenschappers hebben bij onderzoek onder Charolais-runderen een gen ontdekt dat bepaalt of een biefstukje mals of taai wordt. Het gen DNAJA1 stuurt de productie aan van de proteïne Hsp 40 die een negatief effect heeft op de malsheid van het vlees, aldus de onderzoekers. Het gen vertraagt met name het afstervingsproces van de cellen in de eerstvolgende dagen na de slacht.

Test
Mogelijk zijn er nog meer biologische mechanismen in het spel die de taaiheid van een lapje rundvlees bepalen.
Bron: Meat&Meal

Lees ook
Weivlees van Vleesbedrijf Van Rooij verkrijgbaar via NextDeli

Weivlees van Vleesbedrijf Van Rooij verkrijgbaar via NextDeli

Vleesveebedrijf van Rooij werkt samen met met NextDeli. Slagers kunnen de hele of halve runderen van ‘Weivlees’ voortaan aanschaffen via dit E-commerce platform voor versspeciaalzaken.

Nieuw Belgisch rundvleeslabel gelanceerd

Nieuw Belgisch rundvleeslabel gelanceerd

In het Waalse Fernelmont, vlakbij Namen, is op 26 april het nieuwe label Pré de chez nous gelanceerd. Een nieuw Belgisch label voor lokaal en duurzaam rundvlees. De Belgische ambachtelijke slagers gaan de producten met dit label verkopen.

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.