Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

26 april 2022 Redactie Voeding Nu

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.

De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten. Ook trof de Consumentenbond mager gehakt aan met meer dan 15% vet. Dat is meer dan wettelijk is toegestaan.

Europese richtlijn

Volgens een Europese richtlijn mag mager gehakt rundvlees maximaal 7% vet bevatten. Maar de Nederlandse Warenwet maakt onderscheid tussen gehakt vlees en gehakt. Als fabrikanten aan gehakt vlees iets toevoegen zoals een beetje water of aroma, valt het onder de definitie van gehakt. Volgens de Nederlandse Warenwet mag mager gehakt van rundvlees maximaal 15% vet bevatten.

Daardoor is mager of extra mager rundergehakt soms vetter dan shoarmavlees of spareribs. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Dat verwacht je niet, de term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been. En het is hartstikke ongezond, want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed en dat is ongezond voor je hart en bloedvaten.’ De Consumentenbond pleit daarom voor een aanscherping van de Nederlandse Warenwet.

Bron: Consumentenbond

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?