Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

portretten COV personeel

Laurens Hoedemaker wordt de nieuwe voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV). Hij volgt Jos Goebbels op, die zijn functie wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd rond de zomer van dit jaar neerlegt. Vanaf 1 mei wordt een aanvang gemaakt met de overdracht van werkzaamheden.

Laurens Hoedemaker (50) is sinds 1 juni 2014 directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Onder zijn leiding slaagde de Jagersvereniging er in zich opnieuw te positioneren, breed maatschappelijk draagvlak voor de jacht in Nederland te herwinnen en belemmerende regelgeving voor jagers van tafel te krijgen. Zijn werkervaring en capaciteiten sluiten naadloos aan op het profiel voor de nieuwe voorzitter van de werkgeversorganisaties COV en VNV.

Laurens Hoedemaker

Laurens Hoedemaker studeerde diergeneeskunde in Utrecht en was aansluitend van 1998 tot 2006 praktiserend dierenarts. Van 2006 tot 2007 werkte hij als docent-dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. In 2007 trad hij in dienst van het ministerie van LNV, waar hij tot 2014 als secretaris van de Raad voor Dierenaangelegenheden werkte. Van 2010 tot 2014 was hij daarnaast voorzitter van het European Forum for Animal Welfare Councils en secretaris van de Beheeradviescommissie voor de Oostvaardersplassen. Hoedemaker doorliep in 2012-14 het Management Development programma van het ministerie van EZ/LNV. Sinds medio 2014 is hij directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Daarnaast is hij sinds 2017 penningmeester van de Europese federatie van jagersverenigingen, FACE.

‘Verdere invulling Masterplan’

Henny Swinkels, vicevoorzitter van de COV, is verheugd over de komst van Hoedemaker als voorzitter: ‘Ik ken Laurens als een gedreven, integere en strategische belangenbehartiger met oog voor wat er leeft in de maatschappij en gevoel voor politieke verhoudingen. Zijn netwerken in de politiek, bij de beleidsmakers en in het werkveld zijn van groot belang voor de COV. Onder zijn leiding en samen met de leden zal de COV verder invulling geven aan ons Masterplan voor 2025 en de verdere verduurzaming van de vleessector.’

Aldo van der Laan, vicevoorzitter van de VNV, vult aan: ‘Hoedemaker is precies wat wij voor ogen hadden met een nieuwe voorzitter. Zijn veterinaire achtergrond, zijn Haagse werkervaring en zijn ervaring als verenigingsman maken hem zeer geschikt voor deze functie. Ik ben ervan overtuigd dat we in Laurens Hoedemaker een geschikte opvolger van Jos Goebbels hebben gevonden.’

 
Lees ook
COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.

Ronald Prince is nieuwe voorzitter FNLI

Ronald Prince is nieuwe voorzitter FNLI

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) krijgt een nieuwe voorzitter. Het bestuur benoemt vanaf 1 september 2022 Ronald Prince, CEO van Royal Smilde. Hij volgt Annemarieke de Haan op, die vanwege haar nieuwe rol binnen Unilever als General Manager Home Care in Zuidoost-Azië stopt met het voorzitterschap van FNLI.

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

FNV-leden akkoord met cao Vleeswaren

Er is een de nieuwe cao voor de ruim 4.500 mensen, die werkzaam zijn in de vleeswarenfabrieken. Een meerderheid van de FNV-leden stemde in met de afspraken die de vakbond en de sector maakten.