Kweekvlees internationaal op de kaart (fotoverslag)

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

WAGENINGEN – Kweekvlees dat in Nederland momenteel wordt ontwikkeld, komt steeds meer in de internationale schijnwerpers te staan. Dat zei prof. dr. Henk Haagsman afgelopen week tijdens een bijeenkomst van MeatTech.

WAGENINGEN – Kweekvlees dat in Nederland momenteel wordt ontwikkeld, komt steeds meer in de internationale schijnwerpers te staan. Dat zei prof. dr. Henk Haagsman afgelopen week tijdens een bijeenkomst van MeatTech.


Haagsman heeft inmiddels in tientallen tv-programma’s over de hele wereld een toelichting gegeven op het Nederlandse initiatief.

Stamcellen

De bedoeling is dat er over vier jaar vlees ligt dat is gekweekt uit stamcellen van een varken, gemengd met bindweefsel. Zover is het overigens nog niet, zegt Haagsman. ‘We raken wel steeds verder met deze ontwikkeling, maar de perfecte cel hebben we tot nu toe nog niet gevonden.’

Is die cel er eenmaal, dan is het alleen nog maar een kwestie van groeien. Die ene cel, zou in theorie kunnen uitgroeien tot miljoenen kilo’s vlees.


Mogelijkheden

Volgens Haagsman schept kweekvlees een hoop mogelijkheden. ‘Het is duurzaam geproduceerd, het is vrij van ziekten, geen discussies over dierenwelzijn, het heeft een specifieke eetkwaliteit en je hebt met keekvlees een goede beheersing van de productkwaliteit.


Bij het project zijn Stegeman, Vitromeat, de Technische Universiteit Eindhoven en de universiteiten van Amsterdam en Utrecht betrokken.


Binnenkort op de MeatTech website meer over de recente bijeenkomst over kweekvlees.


De volgende bijeenomst van MeatTech is op donderdag 10 april. Dan is Joep Greijmans van ingrediëntenproducent Chr. Hansen gastspreker over het onderwerp Entcultures (‘kleine cultures doen grote wonderen’.)

Niet-leden van Meat Tech kunnen deze bijeenkomst, ter kennismaking, gratis bijwonen. Opgave kan via meattech@reedbusiness.nl

Wat is MeatTech?

Lees ook:

MeatTech 5 jaar: 14 feb. bijeenkomst kweekvlees (11 februari 2008)

Fotoverslag bijeenkomst 14 februari:


Henk Haagsman hield presentatie over kweekvlees


MeatTech-leden luisteren aandachtig


Nogmaals aandacht, (met op de voorgrond Jan-Hein van Helvoirt van Henri van de Bilt Vleeswaren)


Henk Haagsman (links) in gesprek met leden van MeatTech


Na afloop altijd een borrel...


(Foto's: Caroline van der Plas)


Altijd op de hoogte blijven?