Kookrevolutie: vlees in seconden klaar

attachment-001_food-image-VLS13573I01

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

Het apparaat, ontwikkeld door Wageningen UR en het bedrijf IXL Netherlands, kan de nieuwe revolutie in de keuken worden. Dat zegt Jeroen Knol, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Bionased research, in universiteitsblad Wageningen World. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het apparaat.

Systeem
Het systeem bestaat uit een speciale pan en een docking station. De Nutri-Pulse e-Cooker is eenvoudig in gebruik, sneller dan de magnetron en gebruikt 80 procent minder energie. Bovendien is het eten waarschijnlijk gezonder, aldus de bedenkers.

Werking
De e-Cooker maakt gebruik van pulserende elektronische velden. Hierdoor warmt eten heel gelijkmatig en extreem snel op. Zo is draadjesvlees, dat normaliter een paar uur moet sudderen, met het apparaat in vier minuten klaar. Met het systeem is exact in te stellen op hoeveel graden het te bereiden product moet worden opgewarmd. Om zo bijvoorbeeld een perfect gare vis te krijgen.

Verklaring
Waarom de garing zo razendsnel verloopt is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk, zegt Knol. ‘We zien dat het elektrische veld de eiwitten en membranen verandert, maar snappen nog niet precies water gebeurt in het vlees of de groente.’ De wetenschappers willen daarom nog meer fundamenteel onderzoek doen.
Onbekend is of en wanneer het kooksysteem in productie gaat.

 

Lees ook
‘Vegetariërs vertonen minder tekens van ziekte dan vleeseters’

‘Vegetariërs vertonen minder tekens van ziekte dan vleeseters’

Vegetariërs vertonen minder indicaties van een aanwezige ziekte dan vleeseters, schrijft MedicalXpress over onderzoek van de universiteit van Glasgow.

VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

VanDrie Group opent in Uddel het nieuwe onderzoekscentrum Drieveld. Het nieuwe centrum moet de Research & Development (R&D)- afdeling helpen om innovaties in de keten door te voeren. “Een plek waar ruimte is voor onderzoek, samenwerking en open dialoog”, aldus Marijke Everts (Director Corporate Affairs).

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.