Kookrevolutie: vlees in seconden klaar

attachment-001_food-image-VLS13573I01

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

Het apparaat, ontwikkeld door Wageningen UR en het bedrijf IXL Netherlands, kan de nieuwe revolutie in de keuken worden. Dat zegt Jeroen Knol, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Bionased research, in universiteitsblad Wageningen World. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het apparaat.

Systeem
Het systeem bestaat uit een speciale pan en een docking station. De Nutri-Pulse e-Cooker is eenvoudig in gebruik, sneller dan de magnetron en gebruikt 80 procent minder energie. Bovendien is het eten waarschijnlijk gezonder, aldus de bedenkers.

Werking
De e-Cooker maakt gebruik van pulserende elektronische velden. Hierdoor warmt eten heel gelijkmatig en extreem snel op. Zo is draadjesvlees, dat normaliter een paar uur moet sudderen, met het apparaat in vier minuten klaar. Met het systeem is exact in te stellen op hoeveel graden het te bereiden product moet worden opgewarmd. Om zo bijvoorbeeld een perfect gare vis te krijgen.

Verklaring
Waarom de garing zo razendsnel verloopt is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk, zegt Knol. ‘We zien dat het elektrische veld de eiwitten en membranen verandert, maar snappen nog niet precies water gebeurt in het vlees of de groente.’ De wetenschappers willen daarom nog meer fundamenteel onderzoek doen.
Onbekend is of en wanneer het kooksysteem in productie gaat.

 

Lees ook
‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

Een meerderheid van de Nederlanders steunt het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten, zo blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van ProVeg.

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

Stijgende vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050

De vraag naar voedsel stijgt tussen 2010 en 2050 met 35 tot 56 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Resource. Nu al hebben 820 miljoen mensen onvoldoende te eten. De voedselzekerheid komt in de toekomst verder onder druk te staan door klimaatverandering en de toenemende concurrentie om land en water.

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.