Kookrevolutie: vlees in seconden klaar

attachment-001_food-image-VLS13573I01

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

Het apparaat, ontwikkeld door Wageningen UR en het bedrijf IXL Netherlands, kan de nieuwe revolutie in de keuken worden. Dat zegt Jeroen Knol, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Bionased research, in universiteitsblad Wageningen World. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het apparaat.

Systeem
Het systeem bestaat uit een speciale pan en een docking station. De Nutri-Pulse e-Cooker is eenvoudig in gebruik, sneller dan de magnetron en gebruikt 80 procent minder energie. Bovendien is het eten waarschijnlijk gezonder, aldus de bedenkers.

Werking
De e-Cooker maakt gebruik van pulserende elektronische velden. Hierdoor warmt eten heel gelijkmatig en extreem snel op. Zo is draadjesvlees, dat normaliter een paar uur moet sudderen, met het apparaat in vier minuten klaar. Met het systeem is exact in te stellen op hoeveel graden het te bereiden product moet worden opgewarmd. Om zo bijvoorbeeld een perfect gare vis te krijgen.

Verklaring
Waarom de garing zo razendsnel verloopt is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk, zegt Knol. ‘We zien dat het elektrische veld de eiwitten en membranen verandert, maar snappen nog niet precies water gebeurt in het vlees of de groente.’ De wetenschappers willen daarom nog meer fundamenteel onderzoek doen.
Onbekend is of en wanneer het kooksysteem in productie gaat.

 

Lees ook
KNS start onderzoek naar houdbaarheid soepen

KNS start onderzoek naar houdbaarheid soepen

Erwtensoep, goulashsoep, ossenstaartsoep... Soepen zijn een belangrijk product voor veel slagers. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is een onderzoek gestart naar de houdbaarheid van na-gepasteuriseerde soepen en geeft op de website een update.

Universiteit Utrecht analyseert ‘echte’ prijs van vlees

Universiteit Utrecht analyseert ‘echte’ prijs van vlees

De prijs van vlees ligt veel te laag, als je kijkt naar de impact die de productie ervan heeft, stelt Inge van den Bijgaart van de Utrecht University School of Economics (U.S.E.).

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.