Kookrevolutie: vlees in seconden klaar

attachment-001_food-image-VLS13573I01

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

WAGENINGEN - Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar.

Het apparaat, ontwikkeld door Wageningen UR en het bedrijf IXL Netherlands, kan de nieuwe revolutie in de keuken worden. Dat zegt Jeroen Knol, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Bionased research, in universiteitsblad Wageningen World. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het apparaat.

Systeem
Het systeem bestaat uit een speciale pan en een docking station. De Nutri-Pulse e-Cooker is eenvoudig in gebruik, sneller dan de magnetron en gebruikt 80 procent minder energie. Bovendien is het eten waarschijnlijk gezonder, aldus de bedenkers.

Werking
De e-Cooker maakt gebruik van pulserende elektronische velden. Hierdoor warmt eten heel gelijkmatig en extreem snel op. Zo is draadjesvlees, dat normaliter een paar uur moet sudderen, met het apparaat in vier minuten klaar. Met het systeem is exact in te stellen op hoeveel graden het te bereiden product moet worden opgewarmd. Om zo bijvoorbeeld een perfect gare vis te krijgen.

Verklaring
Waarom de garing zo razendsnel verloopt is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk, zegt Knol. ‘We zien dat het elektrische veld de eiwitten en membranen verandert, maar snappen nog niet precies water gebeurt in het vlees of de groente.’ De wetenschappers willen daarom nog meer fundamenteel onderzoek doen.
Onbekend is of en wanneer het kooksysteem in productie gaat.

 

Lees ook
Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.