Koning in gesprek met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen

Koning Willem Alexander_foto  © RVD - Martijn Beekman

Foto:  © RVD - Martijn Beekman

Tijdens een werkbezoek van Koning Willem Alexander aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) sprak hij met NVWA en COV over dierenwelzijn in slachterijen. “Heel goed dat Koning Willem Alexander zich uit de eerste hand laat informeren over de manier waarop overheid en bedrijfsleven het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen borgen”, vindt voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Tijdens het werkbezoek kreeg de Koning onder meer een virtuele rondleiding in een Nederlandse slachterij. Ook ging hij in gesprek met vertegenwoordigers van de NVWA en van het bedrijfsleven, zodat hij een goed beeld kreeg hoe het permanente toezicht door de NVWA is ingericht en wat de bedrijven aan extra, bovenwettelijke inspanningen verrichten. De NWVA en de bedrijven werken, elk vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid, samen om het hoge niveau van dierenwelzijn, voedselveiligheid en voedselkwaliteit in de Nederlandse vleessector te borgen en verder te verbeteren.

Hoedemaker was als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven aanwezig en was onder de indruk van de kennis en betrokkenheid van de Koning. “We hebben gesproken over de eigen verantwoordelijkheid van de bedrijven voor het borgen van dierenwelzijn en voedselveiligheid. En we hebben gesproken over de rol van de NVWA als toezichthouder op die borging”, vertelt Hoedemaker. “De garanties die dat oplevert zijn voor onze afnemers in Nederland en daarbuiten een onderscheidende kwaliteit van vlees uit Nederland.”

Ook spraken ze over de politieke en maatschappelijke druk die soms op de NVWA en de vleessector staat. “De Nederlandse vleessector presteert uitstekend, ook op het gebied van dierenwelzijn. Toch komen af en toe incidenten voor, het blijft mensenwerk. Dat daar dan in de politiek buitengewoon veel aandacht voor is, doet geen recht aan de inspanningen van de NVWA en van het bedrijfsleven”, besluit Hoedemaker.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Food Technology 2023 voor de vleesbranche

Food Technology 2023 voor de vleesbranche

Op Food Technology komen de werelden van food, beverage en technologie samen. Dit event op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch biedt naast een uitgebreide beursvloer een vol programma met seminars en lezingen. Ook voor de vleesbranche is Food Technology interessant.

Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd

Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd

Afgelopen week verschenen in de media verschillende berichten over vermeende misstanden in slachthuizen in 2021. “Het is oud nieuws”, reageert Dé van Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector. “Het is destijds al ruimschoots in het nieuws geweest." Hij noemt de berichtgeving uit de context en ongenuanceerd.

COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport

COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport

Minister Adema wil de maximum temperatuur voor veetransport vastleggen op 30 graden Celsius of lager. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het hier niet mee eens en tekent samen met de brancheorganisaties in veetransport, de (pluim)veehouderij en de varkenshouderij (POV) protest aan.