KNS spreekt zich uit tegen vleesbelasting

Slager_Unsplash

Foto: Madie Hamilton/Unsplash

Het kabinet onderzoekt momenteel een vleesbelasting. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is tegen een dergelijke belasting. “Vleesbelasting gaat verduurzaming tegen, treft vooral consumenten en draagt niet bij aan de volksgezondheid”, stelt de brancheorganisatie voor de slagers. Ook ziet KNS het als een bedreiging voor toekomst van de slagersbranche.

Vlees eten (met mate) is volgens KNS gezond. Vlees bevat allerlei gezonde vitaminen en mineralen. Door vlees zwaarder te belasten wordt dit voor een deel van de consumenten onbetaalbaar, waardoor zij hun toevlucht moeten nemen tot goedkopere en minder gezond alternatief.

Niet goed voor verduurzaming

KNS verwijst naar eerder verschenen onderzoek van EY in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierin staat dat vleesbelasting verduurzaming juist tegengaat. De meerprijs gaat niet naar de boer als beloning voor beter dierenwelzijn en verduurzaming maar naar de overheid. Er komt meer goedkoper vlees uit het buitenland op de markt dat vaak is geproduceerd met minder aandacht voor dierenwelzijn en milieu.

Bedreiging toekomst slagerij

Daarnaast vormt de vleesbelasting ook een bedreiging voor de toekomst van de slagerij. Volgens KNS is de vleesbelasting voor de slager onmogelijk om te handhaven en zorgt voor een zware administratieve lastendruk. “Met de invoering van een vleesbelasting wordt het slagerswerk onmogelijk gemaakt. Daarmee verdwijnt het kleinschalige ambacht en persoonlijk advies, maatwerk, ambachtelijke productie en vlees ‘met een verhaal”, aldus KNS.

Vleesbelasting

30 maart kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet de mogelijkheid om een heffing op vlees in te voeren onderzoekt. Deze vleesbelasting moet bijdragen aan de doelstelling van het kabinet om in 2030 de helft van de door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen te laten komen. Ook wil het kabinet hiermee de klimaatimpact van de veehouderij terugbrengen.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
MULTIVAC presenteert zijn nieuwe flowpacking-oplossing

MULTIVAC presenteert zijn nieuwe flowpacking-oplossing

MULTIVAC brengt een universele flowpacking-oplossing op de markt. De W 500 biedt een hoge mate van flexibiliteit voor het verpakken van een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder vlees en vleesproducten.

Een krachtig collectief van 100% zelfstandige slagers

Een krachtig collectief van 100% zelfstandige slagers

De Vereniging van Keurslagers is dé slagersformule van Nederland. De winkelformule voor zelfstandige slagers die onder het unieke A-merk Keurslager als sterk collectief naar buiten toe treden. Slagers die beschikken over een gemeenschappelijk DNA: vakmanschap, ambacht, persoonlijke aandacht en kwaliteit.

SOUTHERN STYLE BBQ SAUCES BY DEGENS

SOUTHERN STYLE BBQ SAUCES BY DEGENS

Als specialist jou onderscheiden in ’t BBQ seizoen? Probeer nu de ALABAMA WHITE SAUCE in combinatie met MISSISSIPPI DARK SAUCE! Beiden te verkrijgen in een handige DEGENS knijpfles met 1000 ml. Proeven is gratis, dus bel of mail ons gerust!