KNS spreekt zich uit tegen vleesbelasting

Slager_Unsplash

Foto: Madie Hamilton/Unsplash

Het kabinet onderzoekt momenteel een vleesbelasting. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is tegen een dergelijke belasting. “Vleesbelasting gaat verduurzaming tegen, treft vooral consumenten en draagt niet bij aan de volksgezondheid”, stelt de brancheorganisatie voor de slagers. Ook ziet KNS het als een bedreiging voor toekomst van de slagersbranche.

Vlees eten (met mate) is volgens KNS gezond. Vlees bevat allerlei gezonde vitaminen en mineralen. Door vlees zwaarder te belasten wordt dit voor een deel van de consumenten onbetaalbaar, waardoor zij hun toevlucht moeten nemen tot goedkopere en minder gezond alternatief.

Niet goed voor verduurzaming

KNS verwijst naar eerder verschenen onderzoek van EY in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierin staat dat vleesbelasting verduurzaming juist tegengaat. De meerprijs gaat niet naar de boer als beloning voor beter dierenwelzijn en verduurzaming maar naar de overheid. Er komt meer goedkoper vlees uit het buitenland op de markt dat vaak is geproduceerd met minder aandacht voor dierenwelzijn en milieu.

Bedreiging toekomst slagerij

Daarnaast vormt de vleesbelasting ook een bedreiging voor de toekomst van de slagerij. Volgens KNS is de vleesbelasting voor de slager onmogelijk om te handhaven en zorgt voor een zware administratieve lastendruk. “Met de invoering van een vleesbelasting wordt het slagerswerk onmogelijk gemaakt. Daarmee verdwijnt het kleinschalige ambacht en persoonlijk advies, maatwerk, ambachtelijke productie en vlees ‘met een verhaal”, aldus KNS.

Vleesbelasting

30 maart kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet de mogelijkheid om een heffing op vlees in te voeren onderzoekt. Deze vleesbelasting moet bijdragen aan de doelstelling van het kabinet om in 2030 de helft van de door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen te laten komen. Ook wil het kabinet hiermee de klimaatimpact van de veehouderij terugbrengen.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vlees in de media | Week 12-2023

Vlees in de media | Week 12-2023

Minder steun voor de belasting op vlees, pilot veevoer op basis van plantaardige proteïne Proton en meer aandacht voor Texels schapenvlees. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

'Kan het niet linksom dan maar rechtsom'

'Kan het niet linksom dan maar rechtsom'

Slager, zweminstructrice, sluiswachter, vliegenier en bestuurslid van de Confrérie des Chevaliers Grand Bailliage. Allemaal beroepen die van toepassing zijn op de inmiddels 75-jarige Paula van Rijn. Op haar 71e voegde ze daar schrijfster aan toe. Afgelopen zaterdag 18 maart presenteerde ze in Nieuwegein haar tweede verhalenbundel ‘Gegeven tijd’.

Vlees in de media | Week 11-2023

Vlees in de media | Week 11-2023

De vleestaks komt weer om de hoek kijken, slachten is het minst leuke van veehouden en een voormalig vegetariër opent een slagerij. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.