Foto: Koos Groenewold

De Partij voor de Dieren diende maart 2021 een wetsvoorstel in om het slachten van dieren te belasten met de zogenaamde slachttaks. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) heeft gereageerd op de internetconsultatie, die de overheid hierover startte. De brancheorganisatie is tegen het voorstel staat te lezen op de website

De slachttaks belast veehouders voor alle dieren die ze naar het slachthuis brengen. Het maakt hierbij niet uit of de dieren in Nederlandse of buitenlandse slachthuizen worden geslacht. Zodra een dier het erf verlaat met een slachtblikje - het zogenoemde UBN nummer - moet de boer afrekenen. Het doel van de deze belasting is het bevorderen van de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig.

Internetconsulatie

De overheid startte een internetconsultatie over de slachttaks, die 2 april sluit. Hiermee kunnen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties wetsvoorstellen inzien en hun mening hierover delen. Op de website laat KNS weten dat de brancheorganisatie dit heeft gedaan.

"De KNS is tegen het invoeren van een slachttaks omdat het niet aannemelijk is dat de slachttaks tot minder vleesconsumptie gaat leiden, het milieu en dierenwelzijn erbij gebaat zijn en of de consumptie gezonder wordt ", schrijft KNS op de website

COV en LTO Nederland

Eerder reageerde ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) al op de slachttaks met een persbericht. Daarin noemde de organisatie het voorstel niet realistisch, ongewenst en contraproductief. Ook LTO Nederland vindt het geen goed voorstel. Volgens de boeren Nederland draait het idee de Nederlandse dierhouderij "de nek om". 

Altijd op de hoogte blijven?