Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipsterboerderij_foto persbericht

Foto: Kipster

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees moeten voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger liggen. 

Kroger gaat de eieren exclusief verkopen en neemt ook het bijbehorende vlees van haantjes en uitgelegde kippen op in het assortiment. Hiervoor heeft Kipster een meerjarigcontract met de supermarktketen afgesloten. 

Amerikaanse boerderijen

De nieuwe boerderijen van Kipster worden geraliseerd door MPS Egg Farms. Dit familiebedrijf verwierf de rechten om het concept in nauwe samenwerking met Kipster te exploiteren. Het bedrijf stamt uit 1875 en  behoort tot de top-tien eierproducenten in de VS. 

De farms in Amerika zijn kopieën van de Kipster Nederlandse boerderijen. Ook aan de rest van het concept wordt geen concessie gedaan. Zo eten de Amerikaanse kippen circulair voer, zijn de eieren CO2 neutraal en is het dierenwelzijn van het hoogst mogelijke niveau. Bovendien blijven de naam Kipster en de achterliggende merkwaarden in de VS identiek.

Kipster start in Amerika met het leveren van een kleine 30 miljoen eieren op jaarbasis. Het streven is om snel door te groeien naar meer dan 100 miljoen.

Kipster

In 2017 opende Kipster eerste boerderij in Oirlo-Venray. Met de stap naar de VS laat Kipster zien dat de kringloopvisie van het bedrijf niet alleen relevant is voor Nederland, maar ook voor de rest van de wereld. Directeur Marc Voss: “We zien dat de kringloopvisie, niet alleen rendement oplevert voor het klimaat, maar ook voor de boer, de supermarkt en de consument. De belangstelling voor ons klimaatneutrale kringloop-ei is zo groot dat we keuzes moeten maken. We concentreren ons nu op het realiseren van boerderijen in de VS en de EU, maar voeren ook serieuze gesprekken in andere werelddelen.”

"Wij streven naar een voedselsysteem met zo min mogelijk dieren", vult Ruud Zanders, mede-oprichter Kipster, aan. "Een systeem waarbij dieren niet vervuilen, maar helpen bij het opruimen van reststromen die vrijkomen bij voedselproductie. Onze kippen waarderen afgedankte levensmiddelen op tot eieren, vlees en vruchtbare mest."

Prof. dr. ir. Imke de Boer, Wageningen University & Research: "Wij zijn verheugd te zien dat Kipster veel aspecten van ons onderzoek naar de bijdrage van dieren aan een gezond en duurzaam voedselsysteem in de praktijk brengt. Juist die samenwerking tussen wetenschappers en boeren heeft ervoor gezorgd dat onze visie “Terug naar de roots van het Nederlandse Voedselsysteem: van meer naar beter” door de Rockefeller Foundation is uitgeroepen tot Topvisionair. Echt geweldig!"

 

Dossiers
Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Nice to Meat is de favoriete slager van Ramon Beuk

Nice to Meat is de favoriete slager van Ramon Beuk

Voor topkok Ramon Beuk is vlees geen dagelijkse kost, maar als hij het eet wil hij kwaliteit. Daarom is hij al jaren vaste klant bij slager en groothandel Nice to Meat. Directeur Mikel Pouw constateert dat steeds meer mensen kiezen voor kwaliteit én voor luxe vleessoorten. “Vroeger aten mensen in de zomermaanden spareribs en burgers, nu eten ze wagyu.”

Van biologische slagerij naar vooruitstrevende eetwinkel

Van biologische slagerij naar vooruitstrevende eetwinkel

Hun roots mogen dan in de slagerij liggen, inmiddels verkopen ze bij Eetwinkel ONS veel meer dan alleen vlees. Met de verhuizing naar een ander pand startte het Hilversumse bedrijf afgelopen zomer een nieuw avontuur mét nieuw concept, gericht op snel en makkelijk winkelen.