Kippenslachters hebben eerder kans op kanker

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

NEW YORK – Werknemers in kippenslachterijen en pluimveebedrijven lopen mogelijk een groter risico op bepaalde vormen van kanker dan andere mensen. Vooral kanker in de voorhoofdsholte, mondkanker en bloedkanker komen vaker voor.

NEW YORK – Werknemers in kippenslachterijen en pluimveebedrijven lopen mogelijk een groter risico op bepaalde vormen van kanker dan andere mensen. Vooral kanker in de voorhoofdsholte, mondkanker en bloedkanker komen vaker voor.

Dat blijkt uit een studie die werkgerelateerde ziektes in de pluimveeindustrie in kaart brengt. Het onderzoek is vorige maand gepubliceerd in het medisch vaktijdschrift Cancer Causes & Control.

Volgens de onderzoekers dragen het contact met pluimvee (virussen), de kippenslacht én het vrijkomen van dampen bij het verpakken, roken en koken van de vleesproducten mogelijk bij aan het toenemende aantal ziektegevallen.

Overlijdensgevallen

De onderzoekers vergeleken overlijdensgevallen door kanker in de vleessector van Baltimore. Van de 2.580 werknemers die tussen 1954 en 1979 in de pluimveeindustrie werkten, waren er in 2003 790 overleden. Ruim 185 van hen overleden aan kanker.

Dit aantal was op zich niet hoger dan gemiddeld, maar het aantal mensen dat aan keelkanker, bloedkanker (myelofibrosis) en voorhoofdsholtekanker overleden, was 3,5 tot negen keer zoveel als gemiddeld. Ook tong-, slokdarm- en leverkanker kwamen vaker voor.

Kritiek

De brancheorganisatie National Chicken Council, heeft kritiek op het onderzoek. ‘Er is niet onderzocht hoeveel en hoe vaak de betrokken werknemers rookten en dronken.’

Daarnaast is het volgens de NCC pure speculatie dat bepaalde virussen in kippen kanker bij mensen kunnen veroorzaken. ‘Dit is nooit wetenschappelijk vastgesteld.’

Lees ook:

'Cancer Project' klaagt Mac en BK aan (23 oktober 2009)

KFC voor rechter om gifstof in kip (25 september 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over kanker

Altijd op de hoogte blijven?