Keurslagers niet happy met rookworsttest

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

LEUSDEN – Keurslagers zijn boos over de rookworsttest van de Consumentenbond. De bond stelt dat mensen die een 'echte rookworst' willen, naar Albert Heijn moeten.

LEUSDEN – Keurslagers zijn boos over de rookworsttest van de Consumentenbond. De bond stelt dat mensen die een ‘echte rookworst’ willen, naar Albert Heijn moeten.


‘Geheel onterecht’, vindt directeur Ruud Bakker van de Vereniging van Keurslagers. ‘De Consumentenbond heeft de échte rookworsten, die van de ambachtelijke Keurslagers, geheel links laten liggen.’


Rookkast

De zelfgemaakte rookworsten van de Keurslagers worden volgens Bakker gerookt in een rookkast, in tegenstelling tot veel andere fabrieksworsten. I

n een speciale rookkast worden de rookworsten boven houtsnippers (zaagsel) gerookt. De smaak van de rookworst is medeafhankelijk van het soort hout waarvan de rook afkomstig is.


Darmen

‘Een ambachtelijke rookworst wordt verder gemaakt van fijngemalen varkens- en/of rundvlees, specerijen en zout. Dit mengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt. De fabrieksworsten worden in kunstdarmen gestopt’, zegt Bakker.

Eerder schreeuwde ook de Hema al moord en brand, omdat haar rookworsten wél echt gerookt zouden worden. De Consumentenbond schreef dat dit niet zo was.

Lees ook:

HEMA: 'Onze worst is wél gerookt' (9 februari 2009)

'Warm' welkom Hema-worst (28 februari 2008)

16-jarige maakt top rookworst (19 november 2007)

Test: Hema rookworst top (5 oktober 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over rookworsten

Alle berichten over slagers

Altijd op de hoogte blijven?