Ketenborging.nl noteert eerste geaccepteerde kwaliteitssystemen

attachment-001_rb-image-1721050-272x272

De website Ketenborging.nl geeft de eerste door de NVWA geaccepteerde kwaliteitssystemen weer, die zijn getoetst op een keur aan strenge criteria voor voedselveiligheid en productintegriteit. De systemen van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) en IKB Nederland Varkens zijn 'in behandeling': zij hebben volgens de NVWA de potentie om aan de criteria te voldoen, maar de werking is nog niet in de praktijk geverifieerd door de voedselwaakhond.

Ketenborging.nl is in 2014 door de Taskforce Voedselvertrouwen gelanceerd om het vertrouwen in de voedselketen te herstellen. In de Taskforce werken overheid, toezichthouders en ketenpartners uit het bedrijfsleven samen, om het vertrouwen in de voedselketen te herstellen. In het verleden heeft de Taskforce een actieplan opgesteld, waarin zowel publieke als private borging van de voedselveiligheid en -integriteit een belangrijke plaats innemen. Daarvoor zijn, in samenspraak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), criteria voor kwaliteitssystemen ontwikkeld, waarvan vooral transparantie en het uitwisselen van informatie erg belangrijk zijn.

Handelen afstemmen

Via Ketenborging.nl kunnen ondernemers uit de voedselketen nu controleren of hun zakenpartners gecertificeerd zijn door een door de NVWA geaccepteerd kwaliteitssysteem. Aan de hand hiervan kunnen ondernemers hun handelen vervolgens afstemmen. De eerste systemen die op de site staan zijn IFS en BRC, zij hebben als eersten de strenge toets van de NVWA doorstaan. Naar verwachting zal het FSSC22000-systeem binnen enkele weken volgen. Voor vragen over toepassing en de gebruikte criteria is een vraag-en antwoordlijst op Ketenborging.nl opgenomen.

Uitsluiten  'free riders’

De Stichting Ketenborging.nl, die verantwoordelijk is voor het beheer van de website, heeft er vertrouwen in dat de oplossingen uit het actieplan bijdragen aan het behoud en herstel van het consumentenvertrouwen in de voedselketen. Philip den Ouden, voorzitter Stichting Ketenborging.nl: 'Door transparant te zijn over welke kwaliteitssystemen de strenge toetsing van de NVWA doorstaan, is het nu voor alle partijen duidelijk welke bedrijven hieronder gecertificeerd zijn. Het uitsluiten van bedrijven zonder goedwerkend kwaliteitssysteem - de zogenaamde ‘free riders’ - is op deze manier opnieuw een stap dichterbij.'

'In behandeling'

De Stichting kijkt uit naar het moment dat de volgende groep kwaliteitssystemen die nu nog als ‘in behandeling’ op de site staan vermeld, ook de definitieve toetsingsfase hebben doorlopen. ‘In behandeling’ betekent dat de NVWA heeft vastgesteld dat het betreffende systeem ook daadwerkelijk de potentie heeft om aan de criteria te voldoen, maar dat de werking in de praktijk nog niet is geverifieerd door de NVWA.

Lees ook
Boek: Het varken

Boek: Het varken

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was recordjaar voor Ierse voedingsmiddelenexport

2021 was een goed jaar voor de Ierse voedingsmiddelenexport. Ondanks de coronapandemie en de beperkingen door Brexit steeg de export afgelopen jaar naar een recordbedrag van 13,5 miljard euro. Ierland exporteerde dagelijks bijna 37 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar klanten in meer dan 180 landen.

‘Koken voor blije varkens’ is het Beste Idee van Varkensland

‘Koken voor blije varkens’ is het Beste Idee van Varkensland

Het echtpaar Coen en Marlijn van Gorp wonnen met hun voerconcept ‘koken voor blije varkens’ de zesde editie van de innovatiewedstrijd ‘Het Beste Idee van Varkensland’. Dat maakte Karien Koenders, voorzitter van de vakjury, bekend tijdens de online finale op 9 december.