Kamp wil wet tegen 'dictaat' franchisegevers

rechtspraaak-logo

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat de gedragscode voor de franchisesector beter wordt toegepast. Die gaat hij vastleggen in een wet.

De gedragscode, verankerd in een nieuwe wet, moet leiden tot een eerlijkere relatie tussen de franchisegevers en -nemers. Tussen die partijen bestaat geregeld onenigheid. Zo stonden laatst de franchisenemers van Albert Heijn in de rechtszaal tegenover de supermarktketen. Ook bij onder meer Bakker Bart en Hema waren er conflicten.

Al aangekondigd

Vorige week werd al duidelijk dat de franchisecode er zou komen, meldt vakblad Distrifood. Volgens Kamp zijn er in Nederland 30.000 franchisefilialen van zo’n 750 bedrijven, samen goed voor een omzet van 30 miljard euro. ‘De samenwerking tussen franchisenemers en franchisegevers verloopt vaak goed’, aldus de minister.

Vrijwillige basis

‘Toch zijn partijen het in de praktijk te vaak oneens over de naleving van gemaakte afspraken. Ook blijkt dat de sector er niet in slaagt om de code op vrijwillige basis toe te passen’, aldus Kamp tegenover de NOS. Kritiek van franchisenemers is dat de franchisegevers regelmatig veel te hoge winsten voorspiegelen. Ook is vaak niet duidelijk hoe de kosten berekend zijn die franchisenemers moeten betalen.

Door de Nederlandse Franchise Code (NFC) in een wet vast te leggen, gelden straks voor iedereen dezelfde regels, zo benadrukt Kamp. ‘Daarnaast kan bij een onrechtvaardige afwijking een contract worden vernietigd.’

Veel discussie

Onder meer in de supermarktbranche is stevig gediscussieerd over de franchisecode, waarbij vooral de grote ketens niet te spreken waren over het concept. Het Vakcentrum, dat opkomt voor de belangen van zelfstandige ondernemers in de supermarktsector, was één van de auteurs van de code. Het belangrijkste conflict tussen franchisenemers en -gevers op het moment speelt binnen Albert Heijn. Afgelopen weekeinde schreven de franchisers nog een brandbrief aan directie en aandeelhouders van Ahold Delhaize.

Franchisevereniging oneens

Romana Engeman van de Nederlandse Franchise Vereniging, de branchevereniging van franchisegevers, is fel tegen de wet. Vanuit de franchisegevers is er veel weerstand tegen de gedragscode, hoewel deze mede door henzelf is opgesteld. ‘Een verankering is daarom veel te vroeg', zegt zij tegen de NOS.

De wet moet nog door de Eerste en Tweede Kamer, maar minister Kamp heeft er alle vertrouwen in dat dat lukt. ‘Ik hoop dat de Kamers eraan meewerken om dit snel in het Staatsblad te brengen.’

Lees ook
‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

‘Hedendaagse consument vraagt enorme variëteit aan hoogwaardige producten’

In april 2022 nam Marel Sleegers Technique over en verwelkomde daarmee de Nederlandse leverancier van oplossingen voor onder meer interleaving, stacking, loading en slicing in de Marel-familie.

Slagers worstelen met hoge energieprijzen

Slagers worstelen met hoge energieprijzen

Het zal niemand zijn ontgaan. Veel slagers worstelen met de hoge energieprijzen. Er zijn slagers bij wie de energierekening vijf keer hoger is dan voorheen en meer dan de helft van de slagers teert op het eigen vermogen, bleek uit een peiling van Koninklijke Nederlandse Slagers.

Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Menig collega droomt van een mooie bekroning of kampioenschap bij de Slavakto-vakwedstrijden. Maar het behalen van een prijs gaat niet vanzelf. In dit artikel deel ik tips en tricks en do’s en don’ts die u kunnen helpen een hogere score te verwezenlijken.