Kabinet wil integrale aanpak obesitas

13 augustus 2012 Norbert van der Werff

DEN HAAG - Het kabinet wil een integrale aanpak van de bestrijding van overgewicht. Dat staat in de nota Overgewicht waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

DEN HAAG - Het kabinet wil een integrale aanpak van de bestrijding van overgewicht. Dat staat in de nota Overgewicht waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

In de nota staat dat mensen zélf verantwoordelijk zijn voor hun leefstijl. Ze moeten echter wel gezonde keuzes kunnen maken. De voedingsmiddelenindustrie moet daarom betrouwbare informatie en logo's op de verpakking van producten zetten.

Verder doet het kabinet een beroep op artsen, werkgevers, schoolbesturen en lokale overheden om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van overgewicht. Het kabinet blijft het Convenant Overgewicht ondersteunen.

Reclame voor kinderen

De regering vraagt de voedingsmiddelenindustrie de zelfreguleringscode voor reclame op kinderen aan te scherpen, zodat kinderen onder de twaalf jaar zoveel mogelijk worden gevrijwaard van reclasme voor voedingsmiddelen die niet passen in een gezond voedingspatroon. Het kabinet verwacht dat dat mogelijk is.

Andere maatregelen zijn de 'vertaling' naar de Nederlandse situatie van een Frans programma om overgewicht bij kinderen te voorkomen; ketenzorg voor mensen met overgewicht en obesitas; onderzoek naar de mogelijkheden een beweegkuur in het verzekerde pakket onder te brengen en ondersteuning van gemeenten bij het invoeren van 'best practices' voor het aanpakken van overgewicht. Ook wordt het project 'De gezonde schoolkantine' uitgebreid.

Lees ook:

Metabool syndroom door te veel rood vlees (12 januari 2009)

Kijk in ons nieuwoverzicht voor:

Alle berichten over overgewicht

Altijd op de hoogte blijven?