Jongmans wint Lekkerste Bal Gehakt 2022

6 oktober 2022 Mirjam van Rijn

Jean-Pierre Jongmans maakt de Lekkerste Bal Gehakt van 2022. Met een perfect ronde vorm, een mooie egale kleur en het gebruik van karaktervolle kruiden veroverde hij de harten van de vakjury.

“De winnende gehaktbal heeft een authentieke, ambachtelijke uitstraling, is prachtig rond en heeft een juiste balans van ingrediënten waardoor de smaak goed naar voren komt. Deze bal heeft een goede bite en is technisch perfect afgewerkt. Een knap staaltje vakmanschap”, sprak de jury over het winnende product.

Jean-Pierre Jongmans over de winst: “Fantastisch! Het is ons weer gelukt! In 2019 wonnen we ook en vorig jaar stonden we in de top 10. Afgelopen april werden we derde bij de Spareribs Trophy. Geweldig dat kenners onze ambachtelijke producten zo waarderen. Hier werkt ons team hard voor.”

De tweede prijs is voor Keurslager De Jong uit Gilze en Keurslager Ron de Kwant uit Hank ontving de derde prijs; een Brabants onderonsje in de ranglijst van de Lekkerste Bal Gehakt 2022.

De keuring

Op 8 september werden alle ingezonden gehaktballen beoordeeld op geur, smaak, samenstelling en bewerking, onder leiding van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. De vakkundige jury keurde alle inzendingen met zorg en aandacht om tot een eindoordeel te komen: “De gehaktballen die de top 10 hebben gehaald zijn stuk voor stuk mooie, ambachtelijke producten met een hoge kwaliteit. Ze zijn zeer goed van smaak, hebben een juiste samenstelling van kruiden en zijn goed van vorm.”

Paul van Trigt, voorzitter van de jury, gaf nog wat tips over het maken van een perfecte bal: “Een goeie bal, daar gaat de botte kant van je mes doorheen. Mensen moeten hem met enkel een vork kunnen eten.” Om het product mooi rond te houden raadde hij aan om de bal voor te garen in bouillon van 80 graden. En wat smaak betreft: “Maak je eigen mix met mooie kruiden, zoals witte peper, foelie, nootmuskaat of kruidnagel.”

Overige finalisten

De overige finalisten ontvingen in willekeurige volgorde een eervolle vermelding: Limousinhoeve uit Hoek, Slagerij Van Rhenen uit Harmelen, Slagerij Aad Groenewegen uit Honselersdijk, Keurslager Spijkerman uit Akkrum, Keurslager Dick de Vries uit Brakel, Slagerij & Traiteur Koen van Vugt uit Drunen en Uw Slager Wip uit Hallum.

Altijd op de hoogte blijven?