Jaaroverzicht 2022 Vleesmagazine - deel 1

26 december 2022 Redactie Vleesmagazine

2022 was een uitdagend jaar voor de vleesbranche. De branche worstelde met hoge kosten voor energie en grondstoffen en het kabinet kondigde de stikstofplannen aan. Gelukkig was er ook nog positief nieuws. De coronamaatregelen verdwenen, beurzen zoals de Slavakto en IFFA vonden weer plaats en de Gouden Slagersring keerde terug. Vandaag het eerste deel van ons jaaroverzicht.

Januari

slager vitrine (© Koos Groenewold)

Januari 2022 was de horeca vanwege de coronamaatregelen nog steeds gesloten. Niet alleen een strop voor horecaondernemers, maar ook voor de leveranciers zoals de horecaslagers. “De omzetten zijn dramatisch en de compensatie sluit niet compleet aan”, meldde KNS.

Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het aantal slagersbedrijven daalde met 2,6 procent tijdens de coronaperiode. Vooral kleinere slagerijen verdwenen van het toneel, terwijl het aantal grotere slagersbedrijven juist stevig groeide.

Op 24 januari maakten Het Worstmakersgilde en Uw Slager de Beste Worstmaker en Beste Traiteur van 2022 bekend. Slagerij Verkoeijen won de titel Beste Worstmaker en Slagerij Kastelein Beste Traiteur.

Daarnaast kondigde de Amsterdamse slagerij Woorts aan de deuren te sluiten, werd er een nieuwe opzet voor de week van de slager aangekondigd en bleek uit onderzoek dat vlees in de supermarkt goedkoper is dan vleesvervangers.

Februari

Winnaar Grote Grillworsttest 2022

Februari begon met de uitreiking van de prijs voor de beste grillworst. De vakjury wees slager Martijn Meijer aan als winnaar van de Grote Grillworsttest 2022. “Deze grillworst is een product met een echte ambachtelijke uitstraling. Een worst met een heerlijke bite, karakteristieke grillsmaak en mooie kleur.”

Het kabinet kwam naar buiten met een plan voor de aanpak van de stikstofcrisis. Een belangrijk element was krimp van de veestapel. “Krimp veestapel is niet de oplossing voor de stikstofcrisis”, reageerde Marijke Everts, Director Corporate Affairs van VanDrie Group.

De Brabantse rundveehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode vertelde meer over zijn samenwerking met Mosa Meat. “De kweekvleesproducent gebruikt de cellen van Moonens rundvee voor de productie van kweekvlees.”

Daarnaast startte KNS met de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de slagersbranche, publiceerde Universiteit van Utrecht een onderzoek over de echte prijs van vlees en ging Koning Willem Alexander in gesprek met NVWA en COV over dierenwelzijn.

Maart

Vleessoorten_foto Koos Groenewold

Eind februari startte de oorlog in Oekraïne. Dit had direct effect op de toch al hoge prijzen voor energie en grondstoffen. De prijzen van voeding gingen omhoog, zo ook de prijs van vlees. De duurdere productiekosten werden volgens ING met vertraging doorberekend aan de consument.

Van 7 tot en met 13 maart was het de Nationale Week zonder Vlees. Hoe keek de ambachtelijke slager hier tegen aan? Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) vroeg het een aantal leden.

Eind maart kondigde het kabinet een onderzoek aan over de mogelijke invoering van een vleestaks aan. KNS sprak zich uit tegen een dergelijke belasting. ““Vleesbelasting gaat verduurzaming tegen, treft vooral consumenten en draagt niet bij aan de volksgezondheid.”

Daarnaast sloot de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) zich aan bij FNLI, werd de jury voor de Gouden Slagersring bekend gemaakt en SVO vakopleiding Food startte praktijkgericht trainingsaanbod SVO food academy.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

April

spareribs Trophy 2022 Hermanussen_persbericht KNS

Slager William Hermanussen won op 6 april voor de derde keer de Spareribs Trophy. “Wat is dit geweldig! Het is de derde keer dat wij ons winnaar mogen noemen. Ik ben supertrots! Een beloning voor het harde werken aan dit ambachtelijke product.”

Begin april vond ook de Week van Slager plaats. Een succesvolle editie volgens KNS. “. Nederlanders hebben gezien hoe veelzijdig, culinair en creatief het werk van de ambachtelijke slager is. Dankzij de inzet van veel slagers in het land.”

Tijdens Food Technology pleitte Jaap Seidell voor een duurzamer en gezonder voedselaanbod. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Daarnaast ontving Henny Swinkels de eerste COV Erepenning, riep Confrérie des Chevaliers Natuurslagerij Schreinemachers uit tot Kampioen van Nederland, vond NVWA medicijnresten in rundvlees dankzij nieuwe opsporingstechniek en concludeerde de Consumentenbond dat slagersgehakt magerder is dan gehakt uit de supermarkt.

Mei

IFFA Frankfurt

In mei ging de vleestaks van tafel. Dinsdag 10 mei steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de PVV waarin de Kamer de regering verzoekt geen vleestaks in te voeren.

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei stond Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitproducten. De Duitse vleessector was bij aanvang van de beurs positief gestemd.

FNV wees zowel het eindbod voor een nieuwe cao voor de vleesindustrie als voor de cao voor het slagersbedrijf af en kondigde acties aan. De vakbond eiste onder andere meer loonsverhoging.

Ook bracht CBS het nieuws dat het aantal slagerijen in 2021 toenam, de vleesprijzen stegen ten opzichte van 2021, KNS ontwikkelde nieuwe imagocampagne voor de slager en er was een kamerdebat over dierenwelzijn in slachterijen.

Juni

Begin juni bereikten vakbonden en werkgevers een akkoord over nieuwe cao’s voor de vleesindustrie en het slagersbedrijf. Namens de werkgevers lieten zowel COV als KNS weten blij te zijn dat er een nieuwe tweejarige cao ligt. “Een cao is belangrijk”, aldus KNS.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland nam het ambacht van de zelfslachtende slager op in het Netwerk van Immaterieel Erfgoed. “Opname in het Netwerk draagt bij aan zichtbaarheid en waardering van het ambacht.”

RIVM publiceerde een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten had invloed op de vleesconsumptie.

Tot slot werd in juni de pilot cameratoezicht in slachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit genomineerd voor de Innovatieprijs Toezicht 2022, de Haagse Slagerij Dungelmann moest tijdelijk de deuren sluiten vanwege een brand in het naastgelegen pand, boeren protesteerden tegen stikstofplannen kabinet.

Altijd op de hoogte blijven?