Jaag vleesbedrijf niet naar Duitsland

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

BRUSSEL – Vleesbedrijven die goedkope Oost-Europeanen in dienst nemen doen dit veelal vanwege de harde Duitse concurrentie.

BRUSSEL – Vleesbedrijven die goedkope Oost-Europeanen in dienst nemen doen dit veelal vanwege de harde Duitse concurrentie.

In Duitsland gelden immers geen regels voor minimumlonen en cao’s. Oost-Europees personeel kan daar dan ook voor een schijntje aan het werk. In Denemarken leidde dit er inmiddels al toe dat Danish Crown zijn vleesverwerking naar Duitsland verplaatste.

De federatie van de voedingsindustrie in België, Fevia, stelt op de Belgische website Trends.be zich ervan bewust te zijn dat er al een tijd problemen zijn in de vleessector en hier aan te werken.

De federatie reageert hiermee op het ACV, dat dinsdag sociale fraude in de vleesindustrie aan de kaak stelde. De christelijke vakbond voerde bij vleesbedrijf Locks actie tegen koppelbazen in de vleessector.

Concurrentie
Er moet volgens Fevia echter rekening gehouden worden met de actuele economische situatie.

‘De Belgische vleesindustrie ondervindt keiharde concurrentie van Duitsland waar bijvoorbeeld geen minimumlonen gelden. Wij gaan akkoord met de vakbonden dat de wetten correct nageleefd moeten worden, maar we mogen de bedrijven ook niet wegjagen zoals in een land als Denemarken gebeurd is. Het kan niet de bedoeling zijn dat de Belgische vleesindustrie binnenkort naar Duitsland verhuist.’
 

Lees ook:
Actie bij vleesbedrijf Locks (19 januari 2010)
Danish Crown is klaar met Denemarken (2 november 2009)
Danish Crown verplaatst uitbenen naar Duitsland (18 december 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Oost-Europese slachters

Altijd op de hoogte blijven?