Italië erkent elf Nederlandse Parmahamspecialisten

© 2015 Mark Prins Fotografie

Uit een groep van circa honderd detaillisten van over de hele wereld heeft Italië wederom een aantal Nederlandse verswinkels uitgenodigd Parmaham-specialist te worden. De elf winkels beschikken over pure vakkennis, passie en enthousiasme en de wil om de faam van de Parma verder uit te dragen.

'Voor de bedrijven is het een prachtige uitdaging, want Parmaham is één van de Italië’s rijkste culinaire tradities en het Consorzio del Prosciutto di Parma beschermt de echtheid met het kwaliteitszegel van de Kroon, zodat de kwaliteit is gegarandeerd en extra omzet binnen handbereik ligt', aldus Jacques van der Bend namens het Consorzio del Prosciutto di Parma. 'Afgelopen jaar werd het Parmahamprogramma opgezet om de ware specialisten te erkennen en te belonen voor hun inzet. In maart ging het programma in Nederland officieel van start en werden de eerste Parmahamspecialisten, ook voor de consument, herkenbaar aan een speciaal logo.

Uitverkorenen

De uitverkorenen zijn dit keer de slagerijen

 • Huuskes in Enschede
 • Rensink in Borne
 • Zwaard in De Lier
 • La Cucina in Oisterwijk
 • Elings in Wageningen
 • Spoelder in Laren
 • Wapenaar in Vlaardingen
 • Poldervaart in Amsterdam
 • Kingsalmarkt in Amstelveen

en de delicatessenzaken

 • Oude Zuivelhuis in Haarlem
 • Jan de Bruijn in Den Haag

Alle deelnemers beschikken over uniek winkelmateriaal en worden betrokken bij speciale acties om hun erkenning te ondersteunen en verder uit te dragen.

Verdere uitbreiding

Het Parmahamspecialistenprogramma zal naar verwachting de komende jaren verder worden uitgebreid en ook andere gerespecteerde slagers en speciaalzaken zullen hiervoor worden uitgenodigd. Deelname is open voor een ieder die aan de gestelde eisen voldoet en die een effectieve bijdrage wil leveren aan de bekendheid en promotie van het product.

Beschermd streekproduct

Parmaham is een door de EU beschermd streekproduct (BBO) uit de regio Parma en is gemaakt van 100 procent natuurlijke en Italiaanse grondstoffen. Het proces van drogen resulteert in een ham met een laag vetpercentage, rijk aan mineralen, vitamines, en licht verteerbare proteïnen. Parmaham is minimaal twaalf maanden gerijpt en herkenbaar aan de Kroon. Het Consorzio del Prosciutto di Parma garandeert een 100 procent natuurlijk product; gebruik van nitraten, nitrieten of andere conserveringsmiddelen en kleurstoffen is bij wet verboden.

Lees ook
Eendenham

Eendenham

Dit recept, dat wordt me er eendje. Tot zover de discutabele woordgrappen. Voor deze editie van Vleesmagazine heb ik een eendenham gemaakt. Nog niet eerder vertoond op de markt. Wel heb ik dit product een keer gemaakt tijdens de training Worstmaker die ik verzorg bij SVO.

QSTA: platform voor versproducten

QSTA: platform voor versproducten

De bol.com worden van de foodbranche, dat heeft QSTA voor ogen. Met een fijnmazig distributiekanaal voor zowel producenten als afnemers, springt het bedrijf in een gat in de markt. QSTA is een platform voor zowel makers als afnemers van onderscheidende voedselproducten. Het bedrijf richt zich op retailers, versspecialisten en horeca.

Rotterdamse indoworst van chef Perry en zijn favoriete slager

Rotterdamse indoworst van chef Perry en zijn favoriete slager

Het is geen wonder dat chef Perry de Man zijn vlees het liefst koopt bij Paul van den Hooven van slagerij Wild Vleesch. De twee hebben nogal wat met elkaar gemeen. Niet alleen zijn ze beiden goedlachs, ietwat grofgebekt en Rotterdammer in hart en nieren, maar ook delen ze een liefde voor orgaanvlees, worst en koken op gevoel. Oftewel: “Niet lullen,...