ISO werkt aan norm voor Halalproducten en -diensten

9 december 2015 Vleesmagazine

Houdt uw organisatie zich bezig met Halalproducten? Dan kan het voor u belangrijk zijn de internationale ontwikkelingen op het gebied van normalisatie van ISO te volgen.

Halal is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims geoorloofd is. Het gaat hierbij zowel om handelingen als om producten. Onder meer voor voedsel gelden speciale richtlijnen waar een moslim zich aan moet houden.

Het normalisatie-instituut van de Verenigde Arabische Emiraten (ESMA) heeft het initiatief genomen voor het maken van internationale normen voor Halal. ESMA heeft bij ISO een voorstel ingediend voor het ontwikkelen van een internationale normenset (ISO normen) op het gebied van Halalproducten en -diensten. Het doel is eisen aan personeel, managementsystemen, testmethoden en conformiteitsbepaling te standaardiseren.

De beoogde ISO norm is niet alleen bedoeld voor moslim consumenten, producenten en leveranciers van Halal-levensmiddelen, maar ook voor retail (supermarkten), adviserende partijen en controlerende instanties.

Rol van NEN

NEN heeft als neutraal standaardisatie instituut geen inhoudelijke mening over het voorstel. Voor het verkrijgen van de Nederlandse inbreng zoekt NEN contact met Nederlandse belanghebbenden, om hun mening te horen over dit voorstel uit de Verenigde Arabische Emiraten. Op basis van de ontvangen inbreng wordt - middels consensus van betrokken Nederlandse belanghebbende partijen - bepaald welke inbreng er gegeven wordt op het voorstel.

Brede markt voor Halal

Om te voorzien in de behoeften van moslims die in niet-islamitische landen wonen, is er een grote markt voor Halalproducten ontstaan. Vanuit deze groep is er een sterke, groeiende vraag naar een breed assortiment van Halalproducten en -diensten. Net als bij biologische of ‘fair trade’ producten worden keurmerken voor Halal toegepast. Echter, de bestaande Halalkeurmerken kennen geen uniformiteit als het op de inhoud en werkwijze voor de toetsing aan komt. Dit wordt mede veroorzaakt door verschillende interpretaties van Halal en individuele bedrijfsvoering. Een uniforme Halalnorm die de basis kan leggen voor Halalcertificering is dus zowel voor de consument, als voor bedrijven van belang. Daarnaast is het voor de export naar islamitische landen van belang dat producten voldoen aan de, door de betreffende landen erkende, eisen aan Halalproducten.

Altijd op de hoogte blijven?