Inspecteur-generaal NVWA wil aparte dienst voor vleeskeuringen bij slachthuizen

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Jai79 via Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) wil een aparte dienst voor de vleeskeuringen bij slachthuizen, zodat er een duidelijkere scheiding tussen betaalde diensten en de wettelijke toezichtstaken komt. Dat zegt inspecteur-generaal Maarten Ruys, die 1 juli vertrekt bij de dienst, in het Financieele Dagblad

Momenteel zijn zo'n 800 van de 2500 werknemers van NVWA betrokken bij de keuringen in de slachthuizen. Deze kunnen volgens Ruys beter ondergebracht worden in een aparte dienst. Vleesbedrijven betalen voor deze keuringen. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat ondermijnt de status van NVWA. 

Een kwart tot een derde van de jaarlijkse uitgaven van de NVWA is afkomstig van het bedrijfsleven zoals de slachthuizen. Ruys twijfelt niet aan de integriteit van de NVWA-werknemers, maar noemt het "geen goede zaak dat een organisatie die onafhankelijk toezicht moet houden, voor een substantieel wordt gefinancieerd door onderneming waar het toezicht plaatsvindt."

Bron: Financieele Dagblad

Lees ook
Easy BBQ Every Moment

Easy BBQ Every Moment

In ‘Easy BBQ, Every moment’ deelt Grill Guru 101 tips & tricks voor de BBQ en 40 recepten voor vlees, vis, groente en desserts. Van een klassieke Sunday roast tot een snelle Friday night burger of een groetetopper voor Meatless Monday.

Vleesbranche in de media – Week 18

Vleesbranche in de media – Week 18

Kevin van der Veen opent eigen slagerij, BBQ-trends en jubileum Maastrichtse slagerij Renkens. Wat kwam er deze week over de vleesbranche voorbij in andere media?

Vitelco lanceert nieuwe convenience-lijn voor de horeca

Vitelco lanceert nieuwe convenience-lijn voor de horeca

Vitelco brengt onder de naam Duke's Cuisine een nieuwe conveniencelijn voor de horeca op de markt. Het assortiment bestaat uit gegaarde, verse en bevroren kalfs-, rund- & varkensvleesproducten.