Inspecteur-generaal NVWA wil aparte dienst voor vleeskeuringen bij slachthuizen

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Jai79 via Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) wil een aparte dienst voor de vleeskeuringen bij slachthuizen, zodat er een duidelijkere scheiding tussen betaalde diensten en de wettelijke toezichtstaken komt. Dat zegt inspecteur-generaal Maarten Ruys, die 1 juli vertrekt bij de dienst, in het Financieele Dagblad

Momenteel zijn zo'n 800 van de 2500 werknemers van NVWA betrokken bij de keuringen in de slachthuizen. Deze kunnen volgens Ruys beter ondergebracht worden in een aparte dienst. Vleesbedrijven betalen voor deze keuringen. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat ondermijnt de status van NVWA. 

Een kwart tot een derde van de jaarlijkse uitgaven van de NVWA is afkomstig van het bedrijfsleven zoals de slachthuizen. Ruys twijfelt niet aan de integriteit van de NVWA-werknemers, maar noemt het "geen goede zaak dat een organisatie die onafhankelijk toezicht moet houden, voor een substantieel wordt gefinancieerd door onderneming waar het toezicht plaatsvindt."

Bron: Financieele Dagblad

Lees ook
Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Vleesbranche in de media – Week 19

Vleesbranche in de media – Week 19

Hoe denkt de kiezer over de vleestaks, wanneer ligt kweekvlees in de schappen en varkenshouder raakt ongebruikte stikstofruimte mogelijk kwijt. Wat lazen we deze week over de vleesbranche in andere media?

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent.