Insecten als eiwitbron

8 december 2015 Gertjan Kiers

Door de toenemende bevolkingsgroei en de daardoor verwachte vleestekorten, is het inmiddels wel duidelijk dat we minder, liefst kwalitatief beter vlees moeten gaan eten.

Daarnaast is het aan ons slagers de taak het hele dier, en dus ook de incourante delen, te verwaarden. De verwachting is echter, dat zelfs dit niet toereikend is. Dus is het geen overbodige luxe om alvast naar andere eiwitleveranciers te kijken.

Een van de gehoorde alternatieven is kweekvlees. Prijstechnisch is het nog niet haalbaar, maar de productiekosten van dit laboratoriumvlees zijn al aanzienlijk geslonken. Een van de nadelen is wel, dat het vooralsnog niet mogelijk is om vet te kweken. Iets wat essentieel is voor smaakvol vlees. Een ander alternatief is de consumptie van insecten, ook wel entomofagie genoemd. Op zich niet nieuw, in de 1e eeuw werden er al insecten gegeten en in andere delen van de wereld, met name op het zuidelijk halfrond, worden ze nog altijd met smaak genuttigd.

Lees in Vleesmagazine 12 meer over het gebruik van insecten in voeding. Gertjan Kiers zet de voor- en nadelen op een rijtje en deelt twee recepten. Het blad valt 22 december bij u op de mat.

Altijd op de hoogte blijven?