Ingelepeld

Ingelepeld

Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek. Hierin trekt hij huidige voedingsrichtlijnen, -wetenschap en -advies in twijfel. Sterker nog: hij bekritiseert ook zijn eigen eerdere bevindingen als wetenschapper en auteur van vele papers. “Dit boek is ontstaan vanuit de dwingende noodzaak om te heroverwegen hoe we eten, om betere vragen te stellen en om hogere eisen te stellen aan wetenschappelijk onderzoek en publicaties” vertelt hij in de inleiding.

Volgens Spector loopt de voedingswetenschap nog achter in vergelijking tot andere gebieden, maar zou het weleens het belangrijkste van allemaal kunnen worden. In het boek komen allerlei onderwerpen voorbij: vasten, calorieën, vet, veganisme, gluten, allergieën en nog veel meer. In elk hoofdstuk kijkt hij kritisch naar de huidige adviezen rondom het onderwerp en legt hij uit hoe die adviezen tot stand zijn gekomen. Volgens Spector zijn veel van de huidige richtlijnen verkeerd en dit komt volgens hem door onder andere lobbyisten, corruptie, slechte wetenschap en verkeerde interpretatie van onderzoeksresultaten.

De informatiedichtheid per hoofdstuk is groot. Met een kritische blik en uitgebreide onderbouwing ontkracht Spector allerlei onderzoeken waar populaire inzichten op zijn gebaseerd, zoals de bevindingen van Atwater, waaruit de moderne ‘calories in vs calories out’ aanpak uit is voortgekomen (je moet net zoveel verbranden als je eet). Spector gaat zo diep op het onderzoek in dat het boek misschien moeilijker toegankelijk en zelfs
verwarrend kan zijn voor lezers met weinig achtergrondkennis over (voedings)wetenschap.

Spector schrijft dat hij mensen niet wil vertellen wat ze moeten eten, maar reikt kennis aan zodat je zelf kunt reflecteren op je voeding en aanpassingen kunt maken. In het boek raadt hij geen specifiek eetpatroon aan en hij geeft ook lang niet altijd antwoorden op de talloze vragen die opduiken tijdens het lezen van ‘Ingelepeld’. Aan het einde staan enkel wat handvatten die mensen tijdens hun zoektocht naar het juiste eetpatroon kunnen
ondersteunen.

‘Ingelepeld’ is voor lezers die een uitdaging willen, hun kennis over voeding en hoe we ernaar kijken willen verdiepen en die kritisch willen kijken naar hun eigen ideeën en gewoontes. Een boek om in te duiken en
vooral om tussen het lezen door over na te denken.

 

Dossiers
Lees ook
Boekrecensie: De Ark van de Smaak

Boekrecensie: De Ark van de Smaak

“Het is een verzameling van zaken die waarde hebben.” Zo staat het in de inleiding. En zo voelt het ook. Van Boerentenen en Heilige boon (het boek begint met akkerbouw) tot Vlaardings ijzerkoekje en vergeten vleeswaren (ambachtelijke producten).

Sausbijbel van Julius Jaspers

Sausbijbel van Julius Jaspers

Met meer dan 250 recepten en handige tips laat Julius Jaspers in Sausbijbel aan de hand van heldere instructies en stap-voorstap-fotografie zien hoe je zelf de beste sauzen en smaakmakers maakt.

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Over zelforganisatie bestaan talloze modellen. Ze beschrijven hoe je meer eigenaarschap bij je werknemers  creëert en ervoor zorgt dat je team zelf bepaalt wat hun doelen zijn én hoe ze die willen behalen. Maar wat werkt in de praktijk nou echt? Hoe voorkom je de bekende valkuilen, zoals oeverloos overleggen, doelloos rondzwemmen of...