ING wil klanteninfo verkopen - plan stuit op weerstand

attachment-001_food-image-1478043

ING wil bedrijven inzicht gaan geven in het betalingsgedrag van klanten van de bank. Die bedrijven kunnen dan op hun beurt op maat gesneden advertenties aanbieden. Het plan stuit op grote weerstand bij de Consumentenbond en de politiek.

De ING heeft volgens Hans Hagenaars, directeur Particulieren bij ING, een speciaal team samengesteld om de betalingen van de ING-klanten te analyseren. 'ING doet het meeste betalingsverkeer in Nederland. We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen', aldus Hagenaars. ING gaat naar verwachting dit jaar al van start met een proef met enkele duizenden klanten. De verkoop van de betalingsinformatie kan een lucratieve inkomstenbron voor ING worden, omdat adverteerders er waarschijnlijk voor zullen moeten gaan betalen.

De Consumentenbond maakt het plan van ING om bedrijven inzicht te geven in het betalingsgedrag van klanten van de bank met de grond gelijk. Ook PvdA, CDA en D66 uiten kritiek, zo meldt het ANP.

'Volgens zowel de privacywetgeving als de gedragscode banken is dit niet toegestaan', laat een woordvoerster van de consumentenorganisatie maandag weten aan het ANP. PvdA, CDA en D66 geven maandag op Twitter aan dat zij willen dat minister Jeroen Dijsselbloem opheldering geeft over het plan van ING om gegevens van klanten door te verkopen.

Op maat

ING wil de betaalgegevens van klanten aan bedrijven verstrekken, die dan op maat gesneden advertenties kunnen gaan aanbieden. De bank heeft daarvoor al een speciaal team samengesteld om de betalingen van de ING-klanten te analyseren. 'ING doet het meeste betalingsverkeer in Nederland. We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen', zegt Hans Hagenaars, directeur Particulieren bij ING, in een interview met Het Financieele Dagblad.

Privacywet

De bank benadrukt zich aan de privacywet te zullen houden en dat er van te voren toestemming aan de klanten zal worden gevraagd. 'ING zal nooit individueel herleidbare klantdata doorgeven aan derden en klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruik maakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan.'

ING gaat naar verwachting dit jaar al van start met een proef met enkele duizenden klanten. Als dat succesvol blijkt kan de dienst worden uitgerold naar de 4,2 miljoen klanten van ING.

Lees ook
Kwaliteit vleesvervangers steeds beter

Kwaliteit vleesvervangers steeds beter

Vleesvervangers zijn gezonder en lekkerder geworden. De vegetarische burgers bevatten in de meeste gevallen net zoveel eiwit en ijzer als vlees volgens de Consumentenbond.De consumentenbond deed onderzoek naar 36 vleesvervangers en testte deze vegaburgers op het eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. ‘De ‘vers plantaardige burger’ van Albert Heijn scoort het...

Coop en Dirk maken gehakt magerder

Coop en Dirk maken gehakt magerder

Na kritiek van de Consumentenbond gaan Coop en Dirk het magere rundergehakt minder vet maken.Veel supermarkten verkopen ‘mager’ of ‘extra mager’ gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vetter dan onderzochte soorten Het extra magere rundergehakt van Coop en Dirk bleek volgens de Consumentenbond met 15 procent...

NVB wil klachtenloket voor kleine ondernemers

NVB wil klachtenloket voor kleine ondernemers

Er moet een klachtenloket komen waar kleine ondernemers terechtkunnen als zij een geschil hebben met de bank over hun financiering. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).Zo'n klachtenloket kan wellicht dienen als een ‘laagdrempelig alternatief’ voor een gang naar de rechter, stelde de NVB maandag. Het is een belangrijk onderdeel van een...