Importeurs specerijen houden zich goed aan eisen

specerijen

Het merenddeel van de importeurs van specerijen voldoet aan de eisen van voedselveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de NVWS. Bij twee importeurs heeft de NVWA verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde vanaf juli 2017 tot en met juni 2018 of importeurs van specerijen zich aan de regels houden voor voedselveiligheid. Het gaat om Nederlandse importeurs van peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprika-/chilipoeder, die minimaal 1.000 kg van deze specerijen importeerden uit landen buiten de EU voor de Nederlandse markt.

Verbeterpunten

95% van de onderzochte importeurs van specerijen voldeed aan de eisen voor wat betreft voedselveiligheid. Voor twee importeurs zijn verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd. De inspectieresultaten op bedrijfsniveau zijn gepubliceerd op de website van de NVWA.

Gevarenidentificatie

In voorgaande jaren is gebleken dat importeurs niet altijd op de hoogte zijn van geldende wetgeving. Gevarenidentificatie en meldplicht zijn onderwerpen waar eerder tekortkomingen werden geconstateerd.

Resultaten van onderzoek van monsters specerijen laten zien dat in peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprikapoeder nog wel eens afwijkende resultaten worden gevonden. Dergelijke specerijen worden als grondstof in veel producten gebruikt en er kunnen microbiologische en chemische risico's aanwezig zijn.

Inspectieresultaten openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt de inspectieresultaten openbaar via de website NVWA inspectieresultaten. Zo wil de NVWA de transparantie binnen de voedselproductieketen bevorderen, het consumentenvertrouwen in het handelen van de overheid vergroten en naleving van de regelgeving omtrent voedselveiligheid verhogen. De NVWA-inspecteur controleert bedrijven in de voedselproductieketens op het bewaken van hygiëne en inrichting, procesbeheersing en traceren en melden van risico's.

Lees ook
Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Het kan door omstandigheden gebeuren dat je te laat op het werk komt. Kan het structureel te laat komen op het werk voor ontslag op staande voet zorgen?

Maaltijden van de slager

Maaltijden van de slager

Maaltijden zijn niet meer weg te denken uit het assortiment van veel slagers. En het aandeel groeit alleen maar. Het is niet alleen zaak om verser en beter te zijn dan de supermarkten, maar ook om je te onderscheiden van andere versspecialisten die maaltijden verkopen. Wat heb je, naast je eigen kwaliteitsvlees, daarvoor nodig?

Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

Consumentengedrag in kaart (deel 2): ‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

Hoe ziet de klant van morgen eruit? In Vleesmagazine 8 van 2021 signaleerde Susanne Danes van FoodBase drie belangrijke ontwikkelingen binnen de versbranche. In deel 2 vertelt haar collega Linda van Zonsbeek over claims en hoe je hiermee inspeelt op gezondheidsmotieven van klanten.