Importeurs specerijen houden zich goed aan eisen

specerijen

Het merenddeel van de importeurs van specerijen voldoet aan de eisen van voedselveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de NVWS. Bij twee importeurs heeft de NVWA verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde vanaf juli 2017 tot en met juni 2018 of importeurs van specerijen zich aan de regels houden voor voedselveiligheid. Het gaat om Nederlandse importeurs van peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprika-/chilipoeder, die minimaal 1.000 kg van deze specerijen importeerden uit landen buiten de EU voor de Nederlandse markt.

Verbeterpunten

95% van de onderzochte importeurs van specerijen voldeed aan de eisen voor wat betreft voedselveiligheid. Voor twee importeurs zijn verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd. De inspectieresultaten op bedrijfsniveau zijn gepubliceerd op de website van de NVWA.

Gevarenidentificatie

In voorgaande jaren is gebleken dat importeurs niet altijd op de hoogte zijn van geldende wetgeving. Gevarenidentificatie en meldplicht zijn onderwerpen waar eerder tekortkomingen werden geconstateerd.

Resultaten van onderzoek van monsters specerijen laten zien dat in peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprikapoeder nog wel eens afwijkende resultaten worden gevonden. Dergelijke specerijen worden als grondstof in veel producten gebruikt en er kunnen microbiologische en chemische risico's aanwezig zijn.

Inspectieresultaten openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt de inspectieresultaten openbaar via de website NVWA inspectieresultaten. Zo wil de NVWA de transparantie binnen de voedselproductieketen bevorderen, het consumentenvertrouwen in het handelen van de overheid vergroten en naleving van de regelgeving omtrent voedselveiligheid verhogen. De NVWA-inspecteur controleert bedrijven in de voedselproductieketens op het bewaken van hygiëne en inrichting, procesbeheersing en traceren en melden van risico's.

Lees ook
‘Elke dag voelt als een feestje’

‘Elke dag voelt als een feestje’

De inrichting van slagerijen is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er is meer ruimte voor zelfbediening, meer vraag naar luxe en ambachtelijke producten en de afhaalslager is geïntroduceerd. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Eugène Wieland van Uw Slager Rosmalen.

Werken in de slagerij tijdens hittegolf

Werken in de slagerij tijdens hittegolf

Volgens meteorologen krijgen we deze week waarschijnlijk te maken met een hittegolf. Hoe kunnen medewerkers veilig blijven werken in de slagerij? Welke maatregelen kan de slager nemen?

Vlees in de media - week 31

Vlees in de media - week 31

De populariteit van de barbecue, verschillende slagers besluiten te stoppen en slager Theo Beerens vertelt over zijn vak. Wat lazen we de afgelopen week over de vleesbranche? Een greep uit de media.