Importeurs specerijen houden zich goed aan eisen

specerijen

Het merenddeel van de importeurs van specerijen voldoet aan de eisen van voedselveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de NVWS. Bij twee importeurs heeft de NVWA verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde vanaf juli 2017 tot en met juni 2018 of importeurs van specerijen zich aan de regels houden voor voedselveiligheid. Het gaat om Nederlandse importeurs van peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprika-/chilipoeder, die minimaal 1.000 kg van deze specerijen importeerden uit landen buiten de EU voor de Nederlandse markt.

Verbeterpunten

95% van de onderzochte importeurs van specerijen voldeed aan de eisen voor wat betreft voedselveiligheid. Voor twee importeurs zijn verbeterpunten vastgesteld omdat de controle niet volgens de wettelijke eisen werd uitgevoerd of vastgelegd. De inspectieresultaten op bedrijfsniveau zijn gepubliceerd op de website van de NVWA.

Gevarenidentificatie

In voorgaande jaren is gebleken dat importeurs niet altijd op de hoogte zijn van geldende wetgeving. Gevarenidentificatie en meldplicht zijn onderwerpen waar eerder tekortkomingen werden geconstateerd.

Resultaten van onderzoek van monsters specerijen laten zien dat in peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprikapoeder nog wel eens afwijkende resultaten worden gevonden. Dergelijke specerijen worden als grondstof in veel producten gebruikt en er kunnen microbiologische en chemische risico's aanwezig zijn.

Inspectieresultaten openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt de inspectieresultaten openbaar via de website NVWA inspectieresultaten. Zo wil de NVWA de transparantie binnen de voedselproductieketen bevorderen, het consumentenvertrouwen in het handelen van de overheid vergroten en naleving van de regelgeving omtrent voedselveiligheid verhogen. De NVWA-inspecteur controleert bedrijven in de voedselproductieketens op het bewaken van hygiëne en inrichting, procesbeheersing en traceren en melden van risico's.

Lees ook
‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

Er vindt een flinke schaalvergroting plaats van vleeskuikenslachterijen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland, vertelde Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi. Een proces dat door de coronapandemie is versneld.

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

KNS organiseert webinar over bedrijfsopvolging

Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers organiseert op 16 februari 2022 voor leden een online informatieavond over de juridische aspecten van bedrijfsopvolging.

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de slagersbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?