Historisch kookboek restjes
Koken met restjes is van alle tijden. Dit digitale kookboek biedt historische gerechten uit de Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw, 18de eeuw en 19de eeuw. Naast de foto’s van de gerechten wordt het boek geïllustreerd met historische schilderijen, fresco’s en mozaïeken uit binnen- en buitenland. Daarnaast bevat het boek allerlei informatie, anekdotes en leuke weetjes over restverwerking door de eeuwen heen.
De Romeinen maakten al wentelteefjes, in de middeleeuwen verdwenen gevogelterestjes in sierlijke pasteien, in de Renaissance werden restjes rijst verwerkt tot kroketjes, vleesrestjes in de Gouden Eeuw werden een heerlijke hachée en de keukenbrigade in de 18e eeuw blonk uit in de verwerking van oud brood tot broodkoekjes en broodpuddingen.
De eeuwenoude recepten vormen een grote inspiratiebron voor onze keuken nu. Manon Henzen geeft de lezer inzicht in 2000 jaar koken met restjes. Dit zorgt voor bijzondere combinaties van ingrediënten, van smaken en gerechten uit lang vervlogen tijden. Bijvoorbeeld brood wordt een 18de-eeuwse citroentaart, vis gaat in een oud Grieks recept voor gevuld vijgenblad, kliekjes koud vlees vormen pasteitjes en ragout uit de Gouden Eeuw en koude aardappelen vormen de basis van zoete koekjes.
Daarnaast geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis, stap-voor-stap uitleg over het maken van historische gerechten en tips om hedendaagse restjes en kliekjes voortaan een historische twist te geven. De recepten zijn geïllustreerd met foto’s van Jeroen Savelkouls. Het kookboek is daarnaast zeer rijk geïllustreerd met schilderijen en fresco’s uit binnen- en buitenland.
Auteur: Manon Henzen
Prijs: 9,95
Verkrijgbaar bij Eetverleden.nu
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Van kop tot staart: varken
Er is in Nederland geen enkel stukje vlees dat zoveel wordt gegeten als dat van het varken. Helaas komt de consument vaak niet veel verder dan de karbonade, sparerib, varkenshaas of schnitzel. Hoog tijd dat dat verandert, vindt slager en auteur Gertjan Kiers.
Aangenaam - Jimmy de Leeuw
Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.
Het juiste doen als niemand kijkt - Frank Peters
In dit boek geeft reputatie-expert Frank Peters zijn visie op reputatiemanagement en integer leiderschap. Bekende Nederlandse filosofen, wetenschappers en denkers vullen hem aan op het gebied van ethiek.