Historisch kookboek restjes

Historisch koken met restjes

Koken met restjes is van alle tijden. Dit digitale kookboek biedt historische gerechten uit de Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw, 18de eeuw en 19de eeuw. Naast de foto’s van de gerechten wordt het boek geïllustreerd met historische schilderijen, fresco’s en mozaïeken uit binnen- en buitenland. Daarnaast bevat het boek allerlei informatie, anekdotes en leuke weetjes over restverwerking door de eeuwen heen.

De Romeinen maakten al wentelteefjes, in de middeleeuwen verdwenen gevogelterestjes in sierlijke pasteien, in de Renaissance werden restjes rijst verwerkt tot kroketjes, vleesrestjes in de Gouden Eeuw werden een heerlijke hachée en de keukenbrigade in de 18e eeuw blonk uit in de verwerking van oud brood tot broodkoekjes en broodpuddingen.

De eeuwenoude recepten vormen een grote inspiratiebron voor onze keuken nu. Manon Henzen geeft de lezer inzicht in 2000 jaar koken met restjes. Dit zorgt voor bijzondere combinaties van ingrediënten, van smaken en gerechten uit lang vervlogen tijden. Bijvoorbeeld brood wordt een 18de-eeuwse citroentaart, vis gaat in een oud Grieks recept voor gevuld vijgenblad, kliekjes koud vlees vormen pasteitjes en ragout uit de Gouden Eeuw en koude aardappelen vormen de basis van zoete koekjes.

Daarnaast geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis, stap-voor-stap uitleg over het maken van historische gerechten en tips om hedendaagse restjes en kliekjes voortaan een historische twist te geven. De recepten zijn geïllustreerd met foto’s van Jeroen Savelkouls. Het kookboek is daarnaast zeer rijk geïllustreerd met schilderijen en fresco’s uit binnen- en buitenland.

Auteur: Manon Henzen
Prijs: 9,95
Verkrijgbaar bij Eetverleden.nu

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Meer over
Lees ook
Marketing voor ondernemers met lef

Marketing voor ondernemers met lef

Veel ondernemers proberen klanten te lokken door hun kennis te delen. Helemaal verkeerd schrijft Aartjan van Erkel in zijn nieuwe boek Nummer 1. Hij gelooft dat je niet je kennis gratis moet delen, maar moet entertainen. “Stop met teachen, begin met teasen.”

De Verstandige Kock

De Verstandige Kock

De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken.  Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck...

Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.