Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Excellente kookboek van Carolus Battus

In 1593 verscheen het eerste gedrukte kookboek in Nederland: Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus. Nu is dit historische kookboek vertaald naar modern Nederlands en brengt het de smaak van de zestiende eeuw terug naar het nu. Het boek won onlangs de Joop Witteveenprijs 2022.

Carolus Battus was een arts en schrijver van medische en niet-medische boeken. Het Excellente Kookboek was de afsluiting van een medisch werk. Het is een verzameling van zo’n driehonderd recepten, die de veranderende keuken tonen van de late middeleeuwen naar de moderne tijd.

Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands vertaalden dit historische kookboek naar modern Nederlands. Ze geven uitgebreide informatie over Battus, zijn gezondsheidsleer, de keukeninrichten in de zestiende eeuw en de kookkunsten van Battus. Ze bewerkten dertig recepten, zodat het mogelijk is om zelf gerechten uit de zestiende eeuw te bereiden.

Muusers en Willebrands werkten voor het boek samen met Kunsthistorica Alexandra van Dongen. Zij beschrijft de gedekte tafel en de tafelmanieren van de zestiende eeuw. Dit gebeurt aan de hand van zestiende-eeuws tafelgerei uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus won de Joop Witteveenprijs 2022. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan het beste historische onderzoek naar de geschiedenis van voeding in Nederland en België.

 

Dossiers
Lees ook
Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

Wil je eens echt goed uitpakken met een lekker stuk barbecuevlees? Ga dan voor picanha. Dit stuk vlees is het driehoekige staartstuk van een rund. Doordat dit deel van de koe weinig beweging krijgt, is het vlees botermals.

Langzaam gegaard buikspek van de BBQ

Langzaam gegaard buikspek van de BBQ

Het barbecueseizoen is in volle gang. Dat betekent weer heerlijk sappig vlees tot in perfectie bereid. Er zijn veel soorten vlees die je op de barbecue kunt leggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van langzaam gegaard buikspek? Buikspek is vlees van de buik van het varken. Het lijkt op de welbekende speklap, maar bevat meer vlees en is voller van smaak. Door...

Vakantieboek voor managers

Vakantieboek voor managers

Het Vakantieboek voor professionals en managers 2022 bevat de beste boeken en artikelen die het afgelopen jaar onder de aandacht kwamen van de redactie van uitgeverij Business Contact. "Dit zijn de pareltjes die we afgelopen jaar langs hebben zien komen op de uitgeverij."