GroenLinks: geen EU-geld vleesreclame

13 augustus 2012 Norbert van der Werff

BRUSSEL - GroenLinks wil dat de overheid niet langer meebetaalt aan reclame voor vlees. Europarlementslid Kathalijne Buitenweg stelt vrijdag voor om het geld daarvoor uit de EU-begroting te schrappen.

BRUSSEL - GroenLinks wil dat de overheid niet langer meebetaalt aan reclame voor vlees. Europarlementslid Kathalijne Buitenweg stelt vrijdag voor om het geld daarvoor uit de EU-begroting te schrappen.

Aanleiding is de reclamespot in Nederland voor kippenvlees. De kipcommercial wordt deels gefinancierd met Europees geld. Volgens Buitenweg is dat niet van deze tijd.

'De Nederlandse pluimveesector kreeg 3 miljoen euro voor reclamedoeleinden', weet Buitenweg. 'Ik heb veel e-mails gekregen van mensen die zich afvroegen hoe het mogelijk is dat de EU meebetaalt aan de kipcommercial "Kip, het meest veelzijdige stukje vlees: Kip!". Ik deel de frustratie volledig. Het is niet uit te leggen.'

De EU is ooit begonnen met de promotie van vlees in de tijd dat er in Europa een voedseloverschot was. Maar GroenLinks vindt dat de EU het geld nu beter kan besteden aan dierenwelzijn en voor waarschuwingen over de nadelen van vleesconsumptie. Zo is voor een biefstukje veel water en graan nodig.

'Vleesconsumptie leidt niet alleen tot miljarden dieren in de bio-industrie, maar ook tot grote sociale en milieuproblemen', zegt Buitenweg. 'De veeteelt is verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de klimaatverandering. En omdat we in westerse landen zoveel eten is er tekort in ontwikkelingslanden.'

De Europarlementscommissie financiën stemt volgende week over het voorstel van Buitenweg.

Lees ook:

Kipcampagne niet 100 procent oké (29 september 2008)

PvdA; Meer pasta, minder vlees (1 oktober 2008)

Kabinet gaat mee in 'minder vlees'-hype (17 september 2008)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over kip en reclame

Altijd op de hoogte blijven?