Groeneweg wil traceerbaarheid biologisch varkensvlees vergroten

13 augustus 2012 Peter de Weerd

WAGENINGEN - De Groene Weg en Wageningen UR werken aan een systeem om de traceerbaarheid van biologisch varkensvlees te vergroten.

WAGENINGEN - De Groene Weg en Wageningen UR werken aan een systeem om de traceerbaarheid van biologisch varkensvlees te vergroten.

Ze werken samen met de Nederlandse Apparaten fabriek (Nedap) en Institute for Pig Genetics (IPG) aan het project Tivo, dat staat voor Traceerbaarheid en Identificatie van varkens in de Organische keten, zo meldt EVMI.

Doel is om de herkomst en kwaliteit van biologisch varkensvlees over de hele productieketen tot in het schap van de winkel te kunnen garanderen. Volgens de partners is zo'n garantie op dit moment nog niet te geven.

Vertrouwen
Met zo'n garantie kan de concurrentiekracht van de keten van biologisch varkensvlees uit Nederland worden versterkt. De partners verwachten daarmee het vertrouwen van zowel de consument als de retailer te vergroten en dus het marktaandeel.
 

DNA identificatie
Het opzetten van Tivo gaat ongeveer drie jaar duren. Er komt onder meer een technische infrastructuur gebaseerd op elektronische identificatie en DNA-identificatie.
De DNA-identificatie moet ervoor zorgen dat het stukje vlees in de winkel kan worden herleid naar het varken, het bedrijf van herkomst en de vader en moeder van het varken. 'Hiermee is de traceerbaarheid van het varkensvlees maximaal', aldus de partners.

Lees ook
EU-logo voor voorverpakte bioproducten
Dubbele omzet diervriendelijk vlees
 

Lees in ons nieuwsarchief:
Meer over diervriendelijk vlees
Meer over Groene Weg

Altijd op de hoogte blijven?