‘Gourmetten is bezig met comeback’

2 december 2016

Gourmetten is bezig met een comeback. Vooral onder jongeren tot 34 jaar is het een populaire bezigheid.

Dit stelt de Vereniging van Keurslagers op basis van het Gourmetiquette-onderzoek, waarbij de etiquette van het gourmetten onder de loep is genomen. Het onderzoek is uitgevoerd door Multiscope onder ruim 1.000 Nederlanders.

15 procent gourmet zo vaak mogelijk

15 procent van de Nederlanders is zo fan van het gourmetstel dat zij hem bij elke gelegenheid op tafel zetten. Een kwart is minder enthousiast. Zij gourmetten alleen op uitnodiging. Mieke de Vos van de Vereniging van Keurslagers: ‘Gourmetten is een echte familieaangelegenheid, waarbij het huis van opa en oma favoriet is. Vijftigplussers zijn dan ook het meest bereid om hun huis open te stellen. Twee derde van hen geeft aan het liefst thuis te gourmetten. De rest van Nederland gourmet liever buiten de deur bij familie, vrienden of in een restaurant.’

Kip en biefstuk populairste vlees

Het liefst bakken Nederlanders een stukje kip of biefstuk op het gourmetstel. Wild, lamskoteletjes en cordon bleus zijn minder vertrouwd en daarmee minder populair. De Vos: ‘Gourmetten is de uitgelezen kans om eens lekker te experimenteren met zowel vlees als sausjes. Zet daarom eens wat andere dingen op tafel, denk ook aan eendenborstfilet, lamsrackjes, hertenbiefstuk en biefstukreepjes. Niet alleen lekker, maar ook een leuke verassing voor de tafelgenoten.’

Vet en stank grootste irritaties

Er zijn volgens de onderzoekers wel wat bedenkingen voordat de gourmetplaat op tafel komt. Het meest irritant vindt men de vetspetters en de geur in huis en in de kleding. Dit is overigens niet voor iedereen een probleem. Eén op de vijf vindt gourmetten juist lekker ruiken. De overige gourmetters verdrijven de lucht door de ramen open te zetten, of trekken oude kleren aan. Een pannetje met azijn op het vuur is ook een populaire maatregel.

Stokbrood favoriete bijgerecht

Stokbrood wordt gezien als favoriet bijgerecht, gevolgd door een frisse salade en verschillende soorten groenten. Friet, pannenkoeken en kaas zijn het minst populair. Een goede gourmettafel kan daarnaast niet zonder saus. Knoflook-, cocktail- en kerriesaus zijn het populairst. Een kleine 20 procent maakt altijd zelf de sausjes. Luxe sauzen als vijgensaus en chutneys worden een stuk minder gegeten.

Altijd op de hoogte blijven?