Gistcel licht op bij gevaar voor voedselveiligheid

WAGENINGEN - Lichtgevende gistcellen worden van steeds groter belang bij het opsporen van potentieel gevaarlijke stoffen in het voedsel. Dat meldt Wb, het weekblad van Wageningen UR.


De Wageningse onderzoeker Toine Bovee promoveert deze maand op de ontwikkeling van gistcellen die in staat zijn groeibevorderaars op te sporen. Bovee heeft bij het voedselveiligheidsinstituut Rikilt gistcellen gebruikt die gevoelig zijn gemaakt voor bepaalde groeibevorderaars. Met zijn techniek kon in 2002 worden aangetoond dat in het voer dat met MPA was vervuild ook het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol voorkwam.

De gistcellen zijn zo gemanipuleerd dat ze fluorescerende eiwitten maken zodra ze in aanraking komen met de gezochte hormoonpreparaten. De techniek toont de aanwezigheid van verontreinigingen aan, waarna met andere methoden kan worden vastgesteld om welke stoffen het precies gaat en om welke hoeveelheden.

Voordeel van de oplichtende gistcel is dat hij na een dag al laat zien of een bepaald monster vervuild is of niet. Binnen het Rikilt zijn verschillende gistcellen ontwikkeld, die gevoelig zijn voor verschillende groeibevorderaars.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

Nederlandse consument blijft vlees eten

Nederlandse consument blijft vlees eten

In 2021 verbruikte de Nederlandse bevolking 76,1 kg vlees. Een kleine stijging ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit onderzoek naar het Nederlandse vleesverbruik van Wageningen Economic Resource in opdracht van Wakker Dier.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.