Gevild: Klimaat

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

Klimaat

Ik heb nog nooit zo vroeg gebarbecued als vorige maand. Normaal zitten we in juni of juli pas voor het eerst aan de barbecue, nu was het pas 22 april.

Wat dat betreft ben ik eigenlijk helemaal niet zo bang voor de klimaatverandering. Heerlijk vind ik de zomerse dagen die we tot nu hebben gehad. Ik zie het al voor mij: elk jaar van april tot en met september heerlijk weer, elke dag buiten en je maaltijden daar op afstemmen. Elke dag de barbecue opstoken en er de meest heerlijke vleessoorten op bereiden. De vleesindustrie zou zich nu alvast moeten gaan opmaken voor deze verandering van leven.

Vechten

Voor dit jaar is al voorspeld dat we een lange en warme zomer tegemoet gaan. Zijn de vleesvoorraden daar al op afgestemd? Is er deze zomer wel genoeg barbecuevlees voorhanden? Of moeten we straks in de winkel vechten voor het laatste pakje schaslik-spiezen en hamburgers? Om dat te voorkomen, zal ik mijn voorraad alvast aanleggen, zodat ons gezin zich geen buil kan vallen en adviseer ik de vleesbedrijven - voor zover ze dat al niet doen – zich voor te bereiden op een barbecue-hausse.

Genieten

De barbecue is trouwens voor mijn jongste zoon (links op de foto) een groot feest. Het kindje is pas zeven jaar, maar kan zo heerlijk genieten van een sappig stukje vlees dat geurig heeft liggen grillen op het rooster. Hij is een echte vleesliefhebber. Kijkt in de winkel ook altijd met van die smuloogjes in het vleesschap. En alles wil hij proberen: van worstjes en kip, tot draadjesvlees en lamsshoarma. Dat in combinatie met de tuin, lekker zonnetje en warme zomeravond maken voor hem het leven tot een feest. Wat dat betreft zou hij in Zuid-Amerika heel gelukkig worden.

Tapas

Alles overdenkend, vraag ik mij af of wij – met het veranderen van ons klimaat - over een paar jaar net zo leven als de Zuid-Amerikanen, of Zuid-Europeanen. Het zou mij niet verbazen. Kijk bijvoorbeeld nu al maar naar tapas-hapjes. Wie had daar tien jaar geleden van gehoord, laat staan brood in gezien? Voor veel vleesbedrijven heeft deze langzaam maar zekere omslag in cultuur al gevolgen gehad. Zwanenberg bijvoorbeeld, vroeger toch voornamelijk bekend om zijn Kips leverworst maakt nu volop pittige worstjes en andere tapas-hapjes. Er ligt volgens mij een heel nieuwe wereld open voor de vleessector, met veel nieuwe kansen. Zure praatjes van sla-knabbelaars als u-weet-wel-wie-ik-bedoel ten spijt. Ik zou zeggen: stook de kooltjes maar op!

Caroline van der Plas

Reageer

Klik hier om de nieuwe en eerder verschenen columns te lezen

 

Altijd op de hoogte blijven?