Geranium maakt worstje niet langer vers

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

WAGENINGEN - Extracten van geraniums houden worstjes niet langer houdbaar. Dat concluderen Wageningse en Litouwse wetenschappers in het blad Meat Science.

WAGENINGEN - Extracten van geraniums houden worstjes niet langer houdbaar. Dat concluderen Wageningse en Litouwse wetenschappers in het blad Meat Science.

Het geraniumachtige plantje bevat weliswaar antioxidanten die volgens reageerbuisstudies moleculen kunnen beschermen, maar worsten zijn geen reageerbuizen.

Populair

‘De voedingsindustrie maakt graag gebruik van verbindingen in rozemarijn’, zegt co-auteur dr. Teris van Beek van de leerstoelgroep Organische chemie. ‘In rozemarijn zit rozemarijnzuur, carnosol en carnosic acid. Dat zijn krachtige antioxidanten. Ze zijn reuk- en smaakloos. Je vindt ze bijvoorbeeld in voorgebakken friet. Onderzoekers zijn op zoek naar andere verbindingen die hetzelfde kunnen, maar tot dusver slagen ze daar niet in.’

De gepubliceerde studie is een spin-off van het promotieproject van de Litouwse promovendus Giedrius Miliauskas in Wageningen. Onder begeleiding van dr. Jozef Linssen van deleerstoelgroep Productontwerp en kwaliteitskunde zijn drie onderzoekers van Kaunas University in Wageningen gepromoveerd op onderzoek naar natuurlijke antioxidanten in kruiden.

‘De proefschriften waren prima’, zegt Van Beek. ‘Maar effectiever antioxidanten dan die in rozemarijn hebben ook de Litouwers niet gevonden.’

Lees ook:

Oregano en rozemarijn houden omega-3 vast (21 november 2007)

Rozemarijn verlengt houdbaarheid vlees (22 juni 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over rozemarijn

Alle berichten over houdbaarheid

Altijd op de hoogte blijven?