Gen-voer leidt niet tot gen-vlees

attachment-001_food-image-VLS3785I01

PARMA - Genetisch gemodificeerd veevoer levert geen genetisch gemodificeerd vlees op, aldus EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit baseert zich op een literatuuronderzoek.

PARMA - Genetisch gemodificeerd veevoer levert geen genetisch gemodificeerd vlees op, aldus EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit baseert zich op een literatuuronderzoek.


EFSA deed het onderzoek naar de aanwezigheid van recombinant DNA in vlees, eieren of melk door genetisch gemodificeerd veevoer.


De autoriteit richtte zich daarbij op vier aspecten: de productie en opslag van het voer, het stofwisselingsproces van dieren, de mogelijke absorptie van recombinant DNA in dierlijk weefsel en de biologische functionaliteit van recombinant DNA.


DNA afgebroken

Uit literatuurstudies blijkt nu dat recombinant DNA in het productie- en opslagproces van voer en in het dierlijk lichaam grotendeels wordt afgebroken. Er zijn ook humane studies met genetisch gemodificerde soja die bewijzen dat het 'vreemde' DNA vrijwel geheel wordt afgebroken.


Zelfs als het recombinant DNA de stofwisseling overleeft, is de kans miniem dat het in het dierlijk weefsel terecht komt. Er zijn inmiddels voldoende onderzoeken waaruit blijkt dat het recombinant DNA niet te traceren is in producten voor menselijke consumptie.


Lees ook:

Gemodificeerd wei-eiwit beste additief (10 april 2007)


Lees ook
‘Vegetariërs vertonen minder tekens van ziekte dan vleeseters’

‘Vegetariërs vertonen minder tekens van ziekte dan vleeseters’

Vegetariërs vertonen minder indicaties van een aanwezige ziekte dan vleeseters, schrijft MedicalXpress over onderzoek van de universiteit van Glasgow.

VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

VanDrie Group opent nieuw onderzoekscentrum Drieveld

VanDrie Group opent in Uddel het nieuwe onderzoekscentrum Drieveld. Het nieuwe centrum moet de Research & Development (R&D)- afdeling helpen om innovaties in de keten door te voeren. “Een plek waar ruimte is voor onderzoek, samenwerking en open dialoog”, aldus Marijke Everts (Director Corporate Affairs).

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.