Gen-voer leidt niet tot gen-vlees

13 augustus 2012 Lucien Joppen

PARMA - Genetisch gemodificeerd veevoer levert geen genetisch gemodificeerd vlees op, aldus EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit baseert zich op een literatuuronderzoek.

PARMA - Genetisch gemodificeerd veevoer levert geen genetisch gemodificeerd vlees op, aldus EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit baseert zich op een literatuuronderzoek.


EFSA deed het onderzoek naar de aanwezigheid van recombinant DNA in vlees, eieren of melk door genetisch gemodificeerd veevoer.


De autoriteit richtte zich daarbij op vier aspecten: de productie en opslag van het voer, het stofwisselingsproces van dieren, de mogelijke absorptie van recombinant DNA in dierlijk weefsel en de biologische functionaliteit van recombinant DNA.


DNA afgebroken

Uit literatuurstudies blijkt nu dat recombinant DNA in het productie- en opslagproces van voer en in het dierlijk lichaam grotendeels wordt afgebroken. Er zijn ook humane studies met genetisch gemodificerde soja die bewijzen dat het 'vreemde' DNA vrijwel geheel wordt afgebroken.


Zelfs als het recombinant DNA de stofwisseling overleeft, is de kans miniem dat het in het dierlijk weefsel terecht komt. Er zijn inmiddels voldoende onderzoeken waaruit blijkt dat het recombinant DNA niet te traceren is in producten voor menselijke consumptie.


Lees ook:

Gemodificeerd wei-eiwit beste additief (10 april 2007)


Altijd op de hoogte blijven?