Gen-voer leidt niet tot gen-vlees
PARMA - Genetisch gemodificeerd veevoer levert geen genetisch gemodificeerd vlees op, aldus EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit baseert zich op een literatuuronderzoek.
PARMA - Genetisch gemodificeerd veevoer levert geen genetisch gemodificeerd vlees op, aldus EFSA. De Europese voedselveiligheidsautoriteit baseert zich op een literatuuronderzoek.
EFSA deed het onderzoek naar de aanwezigheid van recombinant DNA in vlees, eieren of melk door genetisch gemodificeerd veevoer.
De autoriteit richtte zich daarbij op vier aspecten: de productie en opslag van het voer, het stofwisselingsproces van dieren, de mogelijke absorptie van recombinant DNA in dierlijk weefsel en de biologische functionaliteit van recombinant DNA.
DNA afgebroken
Uit literatuurstudies blijkt nu dat recombinant DNA in het productie- en opslagproces van voer en in het dierlijk lichaam grotendeels wordt afgebroken. Er zijn ook humane studies met genetisch gemodificerde soja die bewijzen dat het 'vreemde' DNA vrijwel geheel wordt afgebroken.
Zelfs als het recombinant DNA de stofwisseling overleeft, is de kans miniem dat het in het dierlijk weefsel terecht komt. Er zijn inmiddels voldoende onderzoeken waaruit blijkt dat het recombinant DNA niet te traceren is in producten voor menselijke consumptie.
Lees ook:
Gemodificeerd wei-eiwit beste additief (10 april 2007)
Meer over
Lees ook
Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade
Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.
RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen
Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.
Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af
Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.