Franse rassen ideaal als biologisch vleesvee

attachment-001_rb-image-1656969

De Franse vleesveerassen Blonde d'Aquitaine, Maine Anjou en Charolais blijken op basis van groei de meest ideale rassen voor biologische vleesveehouderij te zijn. Dit wijst een literatuurstudie van het ILVO dat door Biokennis is gepubliceerd uit.

De drie rassen zijn efficiënter dan het Belgisch Witblauwe met een rantsoen met veel ruwvoer en in het begrazen van natuurland. Uit een studie onder biologische bedrijven blijkt wel een zeer grote spreiding in de slachtleeftijd. Voor stieren lag die tussen de 14 en 34 maanden, voor koeien tussen de 12 en 30 maanden. De vraag hoe goed veehouders het groeipotentieel van hun dieren benutten, wordt niet beantwoord.

Vruchtbaarheid

De rassen Aberdeen Angus, Saler en Aubrac blijven in groei achter, maar scoren heel goed op vruchtbaarheid. Een korte tussenkalftijd kan de lagere groeicijfers enigszins compenseren waardoor ook deze rassen interessant zijn voor biologische houderij.

Natuurgras

Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de Franse vleesveerassen goed uit de voeten kunnen met natuurgras. Met jong natuurgras kunnen koeien ruim voldoende melk voor de kalveren produceren wat een goede groeistart geeft, later in het jaar wordt het gras goed omgezet in vlees.

Lees ook
De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

Met het tekenen van een contract voor onbepaalde tijd met biologische melkveehouder Erik van der Velde en biologische vleesveehouder Gert-Jan Stoeten, is De Groene Weg vandaag officieel gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees.

Future Food Group lanceert vernieuwde biologische vleesvervangers

Future Food Group lanceert vernieuwde biologische vleesvervangers

Future Food Group start met het merk The Veggie Lovers voor hun biologische vleesvervangende producten. Tijdens Biofach van 26 tot 29 juli worden de vernieuwde producten van Future Food Group onder het merk geïntroduceerd.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.