fotoreportage

Binnenkijken bij restaurant BBQ-koning Jord Althuizen

Nieuws 3517

Antwerpen is een ruig barbecuerestaurant met bar en dakterras ­rijker. In de toren van de stadsbrouwerij De Koninck zag Black ­Smoke het licht. Het is de vrucht van de samenwerking tussen ­wereldkampioen bbq Jord Althuizen en ondernemer Kasper Stuart, de man achter pop-up Smokey Jo’s garage. ‘Deze opening is nog maar het begin. We rollen het concept zeker verder uit, als eerste in Nederland.’

Binnenkijken bij restaurant BBQ-koning Jord Althuizen
Foto's: Lennert Deprettere

Jord Althuizen en Kasper Stuart volgen elkaars avonturen al 7 jaar. De vonk sloeg dit jaar pas echt over: op 11 november startten ze Black Smoke. De twee haalden hun inspiratie voor Black Smoke uit een roadtrip in de VS. ‘Amerikaanse invloeden zijn terug te vinden in het interieur en de gerechten. Maar dan wel met een Europees ‘sausje’ eroverheen’, zegt Althuizen.

Neon

In het restaurant op de derde verdieping schijnt over de hele lengte van een wand een rode streep van neonverlichting. ‘Dit zorgt voor een warme sfeer in de ruimte met de rauwe muren. Ook het idee van de ‘booths’ komt vanuit Amerika. Het zijn een soort van treinzitjes van vier of zes personen.’

‘Not before Ten’ uit Antwerpen is samen met de twee eigenaren verantwoordelijk voor het interieur.

Knipoog naar vlees

‘Het interieur is vintage, authentiek met gebruik van natuurlijke materialen. Alles met een knipoog naar vlees, zoals de oude lintzaag verwerkt in de grote Chef’s Table en de kapstok bestaande uit vleeshaken’, vertelt Althuizen. Het authentieke oude gebouw was de leidraad voor sfeer en interieur. Het ruwe en industriële kantje van het pand blijft overal behouden. Eén wand in het restaurant is bedekt met diverse typen stapelhout. ‘Wie vuur wil maken, heeft hout nodig. In onze rookoven gaart het vlees tot 16 uur lang, en elke vleessoort op een andere houtsoort. Zo bereid je varken het best met hout van beuk en appelbomen en gevogelte op kerselaar. Onze pitmasters spelen met verschillende soorten hout, zoals sommeliers met wijn spelen.’

Reageer op dit artikel