Foodprijzen stijgen harder dan inflatie

De prijzen van voeding, alcohol en tabak zijn in mei met 2,1 procent gestegen. Dat is aanzienlijk hoger dan het algemene inflatiecijfer van 1,1 procent.

Dat blijkt uit vanmorgen door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten gebrachte cijfers. In maart 2017 bedroeg de toename van de prijzen van voeding, alcohol en tabak nog 1,7 procent, terwijl het verschil tussen april 2016 en april 2017 uitkwam op 1,5 procent. Daarmee is dus sprake van een flinke toename van de foodinflatie. Dit is in tegenspraak met het algemene inflatiecijfer dat juist daalde van 1,6 procent in april naar 1,1 procent in mei.

Snelste prijsstijging sinds 2013

Vaste opmerking van het CBS is dat de prijzen van voeding, tabak en alcohol relatief sterk worden beïnvloed door overheidsbeleid. Met een foodinflatie boven de 2 procent is sprake van de snelste prijsstijging sinds 2013, zo blijkt uit het overzicht van het CBS. Wel werd ook al in februari een inflatie voor deze groep producten van 2 procent gemeten.

Vliegtickets en vakanties drukten algemene inflatiecijfer

Vooral door goedkopere vliegtickets en vakanties op bungalowparken stegen de consumentenprijzen in mei minder. De maand ervoor piekten de prijzen van deze diensten door de schoolvakanties die eind april begonnen, aldus het statistiekbureau. In mei nam de vraag naar vakanties weer af waardoor de prijzen zakten. Autobrandstoffen werden in mei goedkoper en ook dit had een drukkend effect op de inflatie van consumentenprijzen, zo stelde het CBS in een toelichting op de ontwikkeling.

Nederland blijft onder het gemiddelde scoren

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode daalden de consumentenprijzen vorige maand, van 1,4 procent in april naar 0,7 procent in mei. De inflatie in de eurozone daalde van 1,9 procent naar 1,4 procent. De inflatie in Nederland is vanaf mei 2016 lager dan in de eurozone, aldus het CBS.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vlees in de media | week 9-2023

Vlees in de media | week 9-2023

Sharon en haar man hebben acht medailles gewonnen op een Europese slagerswedstrijd in Nederland en Blom’s Slagerij sluit zijn deuren. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Voedselproducenten gaan de komende maanden hun prijzen nog verder verhogen. Analisten van de Rabobank verwachten prijsstijgingen van 10 tot 20 procent. De reden? Ondanks een daling van de prijzen op de wereldmarkt zien voedselproducenten hun kosten nog steeds oplopen.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.