Food100-lijst weer vol gamechangers

Hamletz

De Food100-lijst is bekendgemaakt. Genomineerd zijn onder andere Johan Leenders van Oranjehoen, Annechien ten Have Mellema van Hamletz varkens, Suzanne Ruesink van varkensbedrijf Ruesink, Josse Haarhuis van PigMe - Buitengewone Varkens, Loes van der Pas en René van Bergeijkse Boeren, Corné Ansems van de Ruurhoeve en Jan Kuijpers, mede-eigenaar van Kuijpers Kip.

De infuencers op de Food100-lijst maken zich hard voor een beter en duurzamer voedselsysteem, ieder vanuit zijn eigen vakgebied. De lijst loopt uiteen van wetenschappers, politici, studenten, boeren, producenten, bloggers, kunstenaars, chef, restauranteigenaren. De voedselveranderaars houden zich bezig met uiteenlopende onderwerpen als obesitas, biodiversiteit, industrialisering, dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming.

Onderscheiden ten tijde van corona

De onafhankelijke jury van de Food100-lijst selecteerde dit jaar op de gebruikelijke vier criteria: daadkracht, innovativiteit, PPP (People, Planet, Profit) en delen. Daarnaast keek de jury naar mensen die zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere manier hebben weten te onderscheiden.

Uit alle 300 aanmeldingen zijn 50 changemakers ‘tot 30 jaar’ en 50 gamechangers ’30 jaar en ouder’ geselecteerd. Op maandag 31 augustus worden 6 foodhelden gekozen die een speciale vermelding krijgen vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar.

'We willen foodgeneraties verbinden, het gevestigde leiderschap inspireren en de nieuwe generatie kansen bieden om met nieuwe initiatieven de toekomst vorm te geven. Jonge talenten worden gekoppeld aan de ervaren gamechangers om hiermee een verbindend netwerk te laten ontstaan', aldus de organisatie.

Geen wedstrijd maar actuele selectie

De organisatie van de Food100 benadrukt dat het géén wedstrijd is, maar een actuele selectie van 100 voedselveranderaars. Evenmin is de Food100 een ranglijst. Elk jaar worden wel 6 tot 8 mensen uit de lijst gekozen die een extra podium krijgen vanwege hun buitengewone presentaties/werkzaamheden in het afgelopen jaar. Zij krijgen de vermelding: Foodhelden, voorheen aangeduid met: speciale vermeldingen.

Bekendmaking in 2020 via livestream

De bekendmaking van de Food100 is de afgelopen twee jaar gecombineerd met een netwerk-event. Daarbij werden alle mensen die dat jaar op de lijst stonden uitgenodigd voor het event (iedereen weet van tevoren dus al dat die op de lijst staat), werd de lijst officieel bekendgemaakt (iedereen werd 1 voor 1 opgenoemd), vonden er interviews plaats met mensen uit de lijst, werden de Foodhelden bekend gemaakt, kreeg iedereen de Food100-award en was er mogelijkheid op de netwerken met andere mensen uit de lijst.

Door corona heeft de organisatie dit jaar niet deze mogelijkheid. Om die reden is besloten de officiële bekendmaking via een livestream te doen. Daarbij gaan de organisatoren in gesprek gaan met de initiatiefnemers, de jury en partners, worden de foodhelden bekendgemaakt en wordt gekeken naar de actualiteiten in de voedingssector.

 • Vakjury

  Dit jaar bestaat de vakjury uit:
 • • Nadia Zerouali – culinair schrijfster
 • • Peter Klosse – smaakprofessor, Academie voor Gastronomie
 • • Isabel Boerdam – initiatiefnemer Nationale Week Zonder Vlees
 • • Martin Scholten – ecoloog en lid concernraad Wageningen University
 • • Bert Roetert – co-founder Instock
 • • Anne Reijnders – freelance programmamaker en eigenaar De Lekkere Man
 • • Ruud Zanders – ondernemer Kipster
 • • Tim van der Mark – varkensboer en bestuurslid NAJK

Lees ook:

Israëlische startup ontwikkelt 3D-geprinte plantaardige burger

 
Lees ook
Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Meer ruimte voor dieren thema Beter Leven week

Vandaag, op 25 oktober, start de Beter Leven week. Deze week vraagt de Dierenbescherming aandacht voor dierenwelzijn. Het thema is ruimte. De campagne loopt tot en met 31 oktober.

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.

Veehouders hebben geen vertrouwen in de overheid

Veehouders hebben geen vertrouwen in de overheid

Veel veehouders hebben geen vertrouwen meer in de overheid. Ze hebben het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de klimaat en stikstofcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant.