Febev zet zich in voor nieuw inningsmechanisme varkenshouderij België

attachment-001_rb-image-1652224

Febev wil zijn leden bewegen om deel te nemen aan het inningsmechanisme ter ondersteuning van de varkenshouders. Hierin wordt een solidariteitstoeslag aan B2C-kanalen in België (retail, slagers en horeca) aangerekend.

Eind vorig jaar werd onder het voorzitterschap van de heer Willy Borsus, minister van Landbouw, en de heer Kris Peeters, minister van Economie, met alle representatieve organisaties die lid zijn van het ketenoverleg, waaronder ook FEBEV, een ketenakkoord ondertekend. Het nieuwe inningsschema is onderdeel van het ketenakkoord.

Op 23 mei 2016 wordt het startschot gegeven voor de uitvoering van dit akkoord. De geïnde bedragen zullen vervolgens door de Belgische leveranciers van vers vlees worden doorgestort in een fonds. Van hieruit zal de overheid de noodlijdende landbouwsector, met name de varkenshouders, ondersteunen.

Vanaf die datum wordt ook de toeslag (afhankelijk van het producttype) doorgerekend door Febev-leden.

Febev

Febev is de Federatie van het Belgisch Vlees en telt een 140-tal leden, slachthuizen en uitsnijderijen, uit de drie gewesten. De leden van Febev vertegenwoordigen meer dan 90 procent van de Belgische omzet in de vleesindustrie.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Minder dieren naar Belgische slachthuizen

Minder dieren naar Belgische slachthuizen

Bij onze zuiderburen gingen in 2022 minder dieren naar het slachthuis dan het voorgaande jaar. Statbel spreekt van een opvallende daling bij varkens en kippen. De daling van runderen zette al eerder in.

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Het bijzondere vlees van varkenshouder Jaap Frerichs

Noem hem geen biologische varkenshouder. “Want dat ben ik niet”, zegt boer Jaap Frerichs resoluut. Frerichs houdt varkens op zijn eigen wijze. Dat houdt in: op een zo goed en gezond mogelijke manier met je dieren omgaan. Want alleen zo krijg je het beste stuk vlees, is zijn heilige overtuiging.

Pilot ammoniak en geur meten op een varkensbedrijf

Pilot ammoniak en geur meten op een varkensbedrijf

Momenteel loopt er een pilot bij varkensbedrijf VeVar voor het meten van ammoniak- en geurstoffenemissie. Uit de eerste resultaten blijkt dat in elk geval de amoniakemissie goed te meten is met sensoren. Dat meldt Connecting Agri and Food, de begeleider van de pilot.